Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dvojno državljanstvo više nije zabranjeno

dvojno drzaljanstvo
Preuzmite sliku

Popularno

Ustavni sud BiH poništio je jučer na plenarnoj sjednici odredbe Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine prema kojim su se bosanskohercegovački građani, koji žive u drugim državama a s kojima BiH nema potpisane bilateralne ugovore, morali odreći jednoga od državljanstava.

dvojno drzaljanstvoNakon što Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine nije u zadanom roku ispoštovala odluku suda iz studenog prošle godine, kojim su proglašene neustavnim odredbe zakona, Ustavni sud BiH je tačke 17. i 39. proglasio ništavnim, saopšteno je iz Ustavnoga suda BiH.

Zahtjev za preispitivanjem tih odredbi zakona uputio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Po tim odredbama državljanstvo BiH se gubilo dragovoljnim sticanjem drugog državljanstva ako BiH s tom zemljom nema sklopljen bilateralni ugovor te ako se građani BiH o tome ne izjasne u roku od petnaest godina od donošenja Zakona o državljanstvu BiH.

Državljanstvo BiH gubi se dragovoljnim stjecanjem drugog državljanstva, ako se ne određuje drukčije bilateralnim sporazumom zaključenim između BiH i te države koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV 4. d) Ustava“, jedna je od spornih odredbi.

Druga se pak odredba odnosila 
na to da sve osobe koje su prije stupanja na snagu ovog Zakona o državljanstvu BiH, a koje su dragovoljno stekle drugo državljanstvo, gube državljanstvo BiH, ako se do 2014. godine ne odreknu drugog državljanstva, osim ako nije drukčije određeno bilateralnim sporazumom, odnosno sporazumima. Te su sada odredbe stavljene izvan snage.

Predsjedništvo BiH je bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu BiH s Hrvatskom ratificiralo u oktobru prošle godine, na što se čekalo četiri godine zbog protivljenja bivšeg bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. 
Procjenjuje se da je više stotina hiljada državljana BiH prognano tokom rata i da žive širom svijeta.

Tuzlanski.ba / Bljesak.info

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: