Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Beograd: Muhamed Filipović promovisao knjigu o Zukorliću

filipovic zukorlic knjiga
Preuzmite sliku

Popularno

Akademik Muhamed Filipović večeras je na Beogradskom sajmu knjige promovirao svoju knjigu “Fenomen Muftija”, koja govori o glavnom muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću

filipovic zukorlic knjigaFilipović je kao razlog pisanja knjige o muftiji Zukorliću naveo nepostojanje ličnosti poput Zukorlića u bošnjačkom političkom životu, te dodao da on izgrađuje jednu novu vrstu, metodu političkog djelovanja, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Beograda.

Do sada se naša politika vrti oko nacionalnih pitanja, ona je verbalna, ona faktički odlučuje o sudbini naših naroda i država i definirana je izvana. Mi ispunjavamo zadatke EU-a, SAD-a, NATO-a ili ne znam koga. Ne ispunjavamo ono što su intencije naših ljudi“, rekao je Filipović.

Muftija vodi politiku nepolitičkog sukobljavanja, nepolitičkog nadmetanja gdje laži i obmane nisu glavni instrumenti političkog djelovanja, nego je to rezultat stvarnog rada na terenu. To znači stvoriti univerzitete, kulturnu zajednicu, sistem humanitarnih institucija. To znači stvaranje institucija koje će trajno doprinositi svijetu i doprinositi stvaranju i razvijanju visoke svijesti kod ljudi“, pojasnio je akademik Filipović.

On je dodao da je prošlo vrijeme kada su građani bili tretirani na način da budu samo vođeni, te da je sada vrijeme kada ljudi koriste svoje pravo da odlučuju o samima sebi.

Filipović je rekao da su reakcije kod publike na knjigu odlične jer se, kako je kazao, zaista se radi o izuzetnoj ličnosti.

Bez obzira mogu ga voljeti ili ne, podržavati ili ne, on je ličnost, on na sebe skreće pažnju, a s druge strane ne zahtijeva ništa. Za razliku od drugih koji rezultat podrške kapitaliziraju“, zaključio je Filipović govoreći o razlozima pisanja knjige o muftiji Zukorliću, prenosi Federalna novinska agencija.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: