Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tuzlanski automobilista Armin Mujkanović nastavlja nizati pobjede u CEZ šampionatu – prvi i na autoslalomu u Bijeljini

Preuzmite sliku

Tuzlanski automobilista, Armin Mujkanović, novi šampion FIA Centralnoevropske zone u brdskim trkama, nakon osvajanja titule vrijeme koristi da ostane u formi i što bolje se spremi za nove izazove u 2024. godini.

Nakon više od mjesec dana, Mujkanović se vratio za volan trkačkog automobila i to na autoslalom trci u Bijeljini koja se bodovala za FIA CEZ šampionat u toj disciplini. Mujkanović je na istom mjestu prije godinu dana slavio pobjedu, ali u Otvorenom šampionatu BiH. Ove godine, posegnuo je za CEZ šampionatom i u slalomu, ne očekujući ništa previše obziom na to da njegova Honda Integra Type R nije baš najbolji automobil za tehničke discipline.

Tuzlak je još jednom ove godine napravio iznenađenje te je upisao novu pobjedu u CEZ šampionatu. Sve je već nagovijestio i na jutarnjim treninzima koji su bili priprema za pravu trkačku akciju poslijepodne. Iako Integra svojim gabaritima, kao ni specifikacijom uopšte nije spremana za slalom kod kojeg je ključno da je automobil što okretniji i brzo mijenja pravac te da veoma dobro ubrzava na kratkim dionicama, Mujkanović se zapravo odlično snašao među „semberskim čunjevima“ i slavio u Bijeljini. Nakon trke, aktuelni BH Vozač godine je bio prilično iznenađen postignutim rezultatom:

„Naravno da sam iznenađen rezultatom. Ne mogu reći da nismo došli da se trkamo, ali smo bili svjesni šta nam sve ne ide na ruku. Na papiru, nismo trebali biti ni blizu nekog dobrog rezultata jer ovaj automobil je spremljen za brdske trke, a ne za slalom. Ovo je bilo kao da pokušavate u skijanju voziti slalom na skijama za skijaške skokove. Ipak, ono što mene dosta raduje je činjenica da Integra radi odlično nakon jednog ozbiljnog kvara na Tari, danas je bila odlična i može na zaista zasluženi zimski odmor. Do kraja sezone, planiram se još pojaviti na veličanstvenoj i uistinu unikatnoj trci Bongo Hillclimb monsters u Skradinu. Konkurencija će biti žestoka, a ovoga puta ću biti za volanom Zastave Yugo, prototipa sa pogonskom jedinicom iz motocikla.“, izjavio je Mujkanović nakon nove pobjede.

Pomenuta manifestacija, Bongo Hillclimb monsters 2023 vozi se 14/15.10.2023. godine u Skradinu, u sklopu NP Krka u Hrvatskoj, a svoj dolazak su najavili neki od najbržih vozača u cijeloj Europi.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje