Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ova sprava može da otključa skoro svaki automobil

Preuzmite sliku

Sprava “RollJam”, koju je napravio Samy Kamkar košta samo 30 dolara i san je svakog lopova automobila. Ona funckioniše kao “univerzalni ključ” za automobile i vrata garaža.

Haker Samy Kamkar napravio je spravu koja može da otključa skoro sve automobile i garaže.

Elektronski lljučevi za auto i garažu često mijenjanju kodove za otvaranje vrata – jedinstvena kombinacija kodova promijeni se svaki put kad zaključate i otključate vrata svojim daljinskim ključem. Već je dokazano da ovaj sistem može biti zloupotrebljen, a Kamkar je našao i način za to i shvatio da je to više nego lako.

 • rolljam3-582x437
 • Kamkar je stvorio mali i neupadljiv uređaj, nešto veći od ključa za auto i garažu. Uređaj je napravljen tako da hvata svaki signal koji odašilje daljinski ključ.

  Kada osoba zaključa auto ključem, “RollJam” hvata signal i pamti ga, nakon čega i sam može da otključa auto, jer je kod za otključavanje isti kao i onaj za zaključavanje.

  Kada uređaj uhvati signal, auto se ne zaključava, jer on ne prima signal, pa vlasnik mora ponovo da pritisne dugme za zaključavanje, ali tom prilikom kod ostaje isti. A kako se često dešava da mora dva puta da se pritisne dugme za zaključavanje, vlasnik automobila ni ne sluti šta se desilo.

  Kamkar je kao istraživač sigurnosti tehnoloških uređaja odavno pričao da ovako kodirani ključevi nisu sigurni, a svojim uređajem je to i dokazao. (Blic.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,