Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Opasno po život: Mladi nakon 15 minuta vožnje moraju provjeriti mobitel

Preuzmite sliku

Ne treba ni spominjati koliko je korištenje mobilnih telefona u vožnji opasno te zbog samo jedne poruke, poziva ili lajka na društvenim mrežama neko može ostati bez života.

No usprkos svim opasnostima mnogi se ne mogu oduprijeti želji da barem nakratko spuste glavu prema ekranu telefona tokom vožnje, piše NY Post

Prema posljednjem istraživanju koje je provedeno među gotovo 1400 vozača starijih od 17 godina u Velikoj Britaniji, gotovo trećina njih razmišlja o provjeravanju telefona tokom vožnje. U istraživanju veliki je naglasak stavljen i tzv. generaciju Z, odnosno mlade rođene krajem prošlog i početkom ovog stoljeća te njih četvrtina ima potrebu pogledati svoj telefon samo 15 minuta nakon što uzmu volan u ruke.

Dok veliki broj vozača ima želju i potrebu provjeriti je li im neko poslao poruku, komentarisao status na društvenim mrežama i slično, usprkos opasnostima, mnogi to na kraju i naprave. Istraživanje objavljeno na stranici Carmats.co.uk pokazuje da je oko 40 posto ispitanih koristilo telefone dok su upravljali automobilom, dok je jedna od dvanaest osoba, dok im je jedna ruka bila na volanu, s drugom rukom pisala poruke.

  • Upravo korištenje mobilnih telefona tokom vožnje spada među neke od ozbiljnijih prekršaja koje vozači često rade te je ovo istraživanje pokazalo da su, među 10 najčešćih ozbiljnijih prekršaja koje vozači rade, njih četiri povezana s korištenjem mobilnih telefona. Dok je vožnja pod utjecajem alkohola na prvom mjestu, spomenuto slanje poruka tokom vožnje je na drugom mjestu ozbiljnijih prekršaja koje vozači rade (8 posto), šest posto njih priznalo je fotografiranje mjesta prometne nesreće, na sedmom mjestu nalazi se korištenje društvenih mreža tokom vožnje (4 posto), dok je na devetom mjestu snimanje selfija u vožnji, što radi 3 posto vozača.

    Osim što je opasno, korištenje mobilnih telefona tokom vožnje je i zabranjeno i kažnjivo. Kazne se razlikuju od države do države, no novčana kazna ili gubitak dozvole najmanji je problem jer zbog trenutka nepažnje tokom kojeg je pogled usmjeren na ekran umjesto na cestu, može doći do tragedije i gubitka života, prenosi zimo.hr

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,