Nedjelja, 26. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Najmanji automobil na svijetu ponovo u prodaji

Preuzmite sliku

Popularno

Nudi se nekoliko izvedbi, pa i opcija da ga sami sklopite.

Peel P50 je ekstremni mikroautomobil o kojem se šira javnost mogla upoznati kad se pojavio u jednoj epizodi “starog” Top Geara. Jeremy Clarkson je ostao očaran automobilčićem kojim se uputio i u same prostore BBC-ja.

Svega 137 cm dugačak i 99 cm širok automobil u pogledu mjera nema konkurencije. Nastao kao ideja najmanjeg mogućeg motoriziranog prometala koje može povesti jednu osobu i jednu torbu nije doživio marketinški uspjeh. Proizvedeno je svega 47 primjeraka, a do danas ih je opstalo navodno tek 30, prenosi index.hr.

Početkom prošle decenije projekat ovog automobilčića je oživljen, a kompanija je počela nuditi ručno izrađene replike. Pendine Motors nudi tri modela, klasični P50 (nosi oznaku P.50), limitiranu seriju kabrioleta, te zaista posebni Trident.

  • Međutim, samo originalni P50 se nudi i kao “kit car” s motorom snage 2 kW i baterijom koja osigurava 80 km dosega. Ako ste zainteresovani za ovakvu “uradi sam” ponudu, znajte da cijena u tom slučaju kreće od 10.379 funti, odnosno 11.700 eura. Nije malo, ali se definitivno radi o zanimljivoj ideji.

    Za sklapanje vozila potreban je osnovni alat i ne više od 50 sati rada. Želite li gotov automobil, cijena je osjetno veća, na razini od oko 15.700 eura.

    U ponudi je i Turbo verzija sa snažnijim pogonom od 5.76 kW koji podiže maksimalnu brzinu s 50 na 80 km/h. U ponudi su i izvedbe s benzinskim motorom obujma 49 do 125 ccm. Cjelokupnu ponudu možete pronaći ovdje.

    Originalnu verziju pokretao je DKW-ov 1-cilindrični motor obujma 50 kubičnih centimetara. Motor je bio uparen s 3-stepenim mjenjačem, no bez rikverca, pa je automobil unazad mogao jedino ako izađete van, pridignete stražnji kraj i okrenete ga. Svi primjerci su bili namijenjeni stanovnicima otoka Man. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje