Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Na festivalu oldtajmera u Antaliji predstavljen automobil koji “govori” (FOTO)

Preuzmite sliku

Popularno

Festival oldtajmera održan u Antaliji, u Turskoj privukao je pažnju ne samo domaćih, nego i stranih posjetilaca.

Festival “Zdravo zimi” okupio je vlasnike popularnog turskog oldtajmera, a na njemu je izloženo 40 automobila iz Antalije i okoline. Brojni automobili za ovu priliku ukrašeni su i različitim napisima, javlja Anadolu Agency (AA).

Organizator aktivnosti je klub Grupa 124, koji je osnovan 1973. godine u Antaliji, a danas broji više od četiri hiljade članova.

“Ovdje su izloženi automobili iz perioda od 1971. do 1976. godine. Svaki automobil ima svoje ime. Izloženi su automobili koji koštaju 950 eura, ali ima i onih koji koštaju gotovo osam hiljada eura“, kazao je predsjednik kluba Osman Kolemen i dodao kako se već nekoliko godina tradicionalno obilježava ovaj festival.

Posebnu pažnju privlači automobil Sehmnusa Sumera, u koji je ugrađen sistem koji omogućava da automobil “sastavi” šest do sedam rečenica.

“Radimo na tome da možemo uspostaviti konverzaciju s automobilom. Ovo je model iz 75. godine. Dodao sam gramofon u njega i omogućio automatsko funkcioniranje prozora, paljenje i gašenje automobila. S druge strane automobil i govori. Kada pritisnete dugme može reći upomoć. Inspiracija nam je bio turski komičar Cem Yilmaz”, kazao je ponosni vlasnik Sumer i dodao da je u automobil unio i srce i dušu, te da je za njega kao dijete.

Zanimljiv primjerak automobila “Murat 124” je automobil Muharrema Demirkana koji je u svog ljubimca na četiri točka ugradio kameru, mini frižider kao i mnoge druge dodatke. Demirkan je kazao kako mnogo cijeni automobil i da ga neće prodati za cijenu nižu od deset hiljada dolara. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,