Utorak, 22. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mercedes prvi uvodi vazdušne jastuke za zadnja sjedišta

Preuzmite sliku

Mercedes S-klasa je poznata po udobnosti i luksuzu, ali je ujedno i pionir u pogledu bezbjednosti.

Mercedes kompanija potvrdila je da će model imati “prvi vazdušni jastuk na svijetu za putnike na zadnjim sjedištima”, tako da će ovo vjerovatno postati standard koji će se primenjivati u svim vozilima.

Kompletni detalji biće objavljeni naredne sedmice, ali Mercedes je rekao da su vazdušni jastuci na zadnjim sjedištima dizajnirani da zaštite putnike u slučaju frontalnog sudara. Čini se da su vazdušni jastuci montirani na zadnjem dijelu prednjeg sjedišta i aktiviraju se prilikom udara. Očigledno imaju U-oblik i to im vjerovatno omogućava da djeluju kao rukavica i da bezbjedno zaštite glavu suvozača na zadnjoj klupi.

Mercedes nije rekao mnogo o vazdušnim jastucima, ali napomenuo je da imaju “potpuno drugačiji koncept u odnosu na prednje vazdušne jastuke.” Kompanija je posebno rekla da će se vazdušni jastuci moći prilagoditi dječijim sjedištima i da će biti bezbjedni za sve.

Pored novih vazdušnih jastuka, Mercedes je nadogradio funkciju Pre-Safe Impulse Side i koristi radarske senzore za otkrivanje neposrednog bočnog udara, a zatim naduvava vazdušne jastuke sjedišta kako bi vozača i suvozača zaštitio sa boka.

Nova Mercedes S klasa trebalo bi da bude premijerno predstavljena 2. septembra.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,