Nedjelja, 24. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Klinac hakovao 25 Tesla automobila: ‘Daljinski sam preuzeo kontrolu nad svim funkcijama’

Preuzmite sliku

Ovo se ne bi smjelo događati, alarmirao sam Teslu, ali odgovor još nisam dobio

David Colombo, 19-godišnji njemački tinejdžer pohvalio se na svom Twitter profilu da je uspješno hakovao 25 Teslinih automobila.

Osim na društvenoj mreži, priču je podijelio i s medijima, i to zbog ‘nemogućnosti da kontaktira vlasnike spornih automobila’.

‘Nedostaci na softveru Tesline automobile čine ranjivima, problem je nesiguran način pohrane informacija potrebnih za povezivanje automobila s programom. U pogrešnim rukama, hakeri bi te informacije mogli ukrasti i slati zlonamjerne naredbe automobilima’.

Colombo tvrdi da je preuzeo kontrolu nad mnogim funkcijama, od pokretanja automobila bez ključeva, otvaranja vrata, dizanja i spuštanja prozora, upravljanja muzikom, svjetlosnim i sigurnosnim sistemima. Bloombergu je pokazao snimke privatnog razgovora na Twitteru gdje mu je jedan od ‘oštećenih’ vlasnika dopustio da daljinski zatrubi u njegovom automobilu, prenosi Jutarnji.hr.

‘Ovo se ne bi smjelo događati, svim funkcijama upravljam bez znanja vlasnika, mogu vidjeti tačnu lokaciju i ko je u automobilu. Alarmirao sam Teslu, ali odgovor još nisam dobio. Moram istaknuti da problem vjerovatno nije Tesla nego treća strana s kojom imaju ugovor o spornom softveru – zaključio je Colombo.

Uprkos rekordnim prodajnim brojkama i zaradi, Tesla je u posljednje vrijeme suočena s mnogim problemima, od opoziva i servisnih mana do tužbi za nekontroliranu vožnju na autopilotu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje