Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ispraznio vam se akumulator? Nestručno rukovanje može stvoriti velike probleme

Preuzmite sliku

Popularno

Šta napraviti kada automobil ostane bez struje, odnosno kada vam se isprazni akumulator?

Ako niste sigurni u to šta radite najbolje bi bilo pozvati pomoć kako ne bi oštetili elektroničke i električne dijelove vašeg vozila kao i vozila koje vam pomažu sa svojim akumulatorom.

Kako prepoznati simptome praznog akumulatora, kako ispravno spojiti kablove te zašto je najbolje pozvati stručnjake u pomoć pojasnio je HAK-ov tehnički saradnik. U članku objavljenom na HAKReviji navodi se kako do ispražnjenog akumulatora može doći ako ste zaboravili ugasiti električne potrošače u vozilo kao što su svjetla, pokazivači smjera, nedovoljno zatvorena vrata automobila zbog čega je ostalo raditi svjetlo u automobilu kao i niz drugih potrošača u vozilu. Može se raditi i o starom akumulatoru, a navode kako problemi mogu početi već nakon dvije godine starosti akumulatora.

– Ako mislimo da je vrijeme za spajanje kabla za startanje na vozilo svakako moramo biti svjesni da s nestručnim rukovanjem s kablovima možemo oštetiti električne i elektroničke dijelove našeg vozila, kao i vozila koje nam pomaže sa svojim akumulatorom, a oštećenja mogu biti do nivoa neisplativosti popravka vozila. Također, rijetke su ali i moguće veće tjelesne povrede zbog nekorištenja zaštitnih sredstava prilikom izvođenja ovog tipa radnje. Svakako je preporuka da ovu uslugu izvršava stručno i educirano osoblje s profesionalnom opremom na ovom području rada i pružanja usluga – navodi se u članku.

Kada se i pokrene automobil ostaje nekoliko pitanja: je li punjenje akumulatora ispravno, je li akumulator ispravan za daljnju vožnju, postoji li mogućnost oštećenja  alternatora daljnjom vožnjom zbog neispravnog akumulatora i još niz sličnih problema. Ako isključivo koristimo kabele za startanje bez ispitne opreme i dijagnostičkih uređaja, nismo u mogućnosti analizirati uzrok nastalog problema nakon pokretanja motora i tu većinom priča završava, a djelatnici pomoći na cesti rade dijagnozu nastalog problema i nakon pokretanja motora procjenjuju što je bilo neispravno je li moguće nastaviti daljnju vožnju s vozilom.

Više pročitajte OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,