Nedjelja, 17. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evo rješenja za smrznutu bravu i zamagljena stakla (FOTO)

Preuzmite sliku

Hladan vjetar, klizavo tlo i zrak toliko leden da ne osjećate prste ni minutu nakon što ste izašli iz kuće. Navlačite rukavice, stružete led s šoferšajbe, jedva otključavate napola smrznutu bravu i molite se da auto upali od prve – poznato?

Odlazak na posao zimi vjerovatno je najveća noćna mora svakog vozača. Osim što često trebate čistiti snijeg oko automobila kako biste uopšte izašli na cestu, trebate očistiti i sam automobil od leda. Naravno, ustajete se najmanje pola sata ranije nego inače da biste to napravili, a onda, kao da sve to nije dovoljno, shvatite da se brava na vratima smrznula. Nakon 20-ak minuta nekako uspijevate odlediti bravu i ući u automobil, ali tada slijedi još jedan problem – auto neće upaliti. Kako ne biste zbog ovakvih situacija gubili živce svako drugo jutro, donosimo nekoliko praktičnih savjeta koji će vam olakšati ove hladne zimske mjesece piše 24sata.hr

Pijesak sprječava magljenje stakla

Topao zrak u dodiru s hladnom površinom dovodi do kondenzacije, zbog čega i dolazi do magljenja stakla u automobilu. Ako je staklo s unutrašnje strane prljavo, više će se magliti jer čestice prljavštine i prašine pomažu stvaranju kapljica na staklu. Zbog toga, jedan od načina da smanjite magljenje stakla jest da ih održavate čistima. Također, snijeg s cipela ili jakne te mokar kišobran potaknut će magljenje pa kada god možete, spriječite unos takvih izvora vlage u automobil. Ono što će dodatno pomoći u sprječavanju ili barem smanjenju magljenja stakla jest silikonski pijesak za mačke. Uspite ga u staru čarapu, zavežite i smjestite pod sjedište automobila – on će stalno upijati vlagu, samo ga se s vremena na vrijeme sjetite promijeniti.

 • Bravu će odlediti antibakterijski gel

  Smrznuta brava na automobilu čest je problem kod starijih automobila, ali nije nerješiv. Štoviše, postoji vrlo jednostavno i elegantno rješenje – sprej za odmrzavanje brava koji se uštrca u bravu, odledi je i pritom još neko vrijeme sprječava njezino zaleđivanje. Ako nemate sprej, drugi je način zagrijavanje ključa. Šibicama ili upaljačem lagano zagrijte ključ (pritom pazite da ne oštetite plastično kućište) i pokušajte ga staviti u bravu. Držite ga nekoliko trenutaka u bravi dok se toplina ne proširi i pokušajte ga okrenuti. Ako se ključ i dalje ne okreće, ponovite postupak nekoliko puta i pritom lagano okrećite ključ kako ne bi puknuo. Također, u odleđivanju brave može pomoći i običan antibakterijski gel za ruke. On sadrži alkohol koji može otopiti led, stoga nanesite manju količinu gela na ključ i na bravu te pokušajte otvoriti vrata automobila.

 • Alkohol i voda za odleđivanje stakla

  Prije nego što krenete u borbu sa slojem leda na vjetrobranskom staklu upalite automobil i uključite grijanje. Dok se staklo polako grije iznutra, pošpricajte ga izvana sprejem za odleđivanje stakla koji možete kupiti u većini prodavnica. Sprej možete napraviti i kod kuće. U bocu s raspršivačem ulijte 1/3 vode i 2/3 medicinskog alkohola. Promućkajte i jednostavno pošpricajte stakla, kao što biste učinili i s kupljenim sredstvom za odmrzavanje. Ako je led na staklu deblji, vjerojatno će mu trebati duže da se otopi, pa u tom slučaju posegnite i za strugalicom za led. Ali nikako nemojte zaboraviti odlediti ili barem odlijepiti brisače jer ako ih upalite dok su ledom zaljepljeni za staklo, uništit će se.

 • Vozilo ne treba dugo zagrijavati

  Iako mnogi misle da automobil prije kretanja zimi treba najprije ugrijati, to ponajprije ovisi o njegovoj starosti. Naime, stariji automobili možda trebaju kratko zagrijavanje od maksimalno dvije minute jer za hladnog razdoblja ulje postane gušće. Dovoljno je kratko ugrijati motor da ulje počne normalno podmazivati, pa nema potrebe puštati auto da radi u leru deset minuta ili više. S druge strane, noviji automobili imaju napredniji sustav sa senzorima u sistemu ubrizgavanja goriva pa zagrijavanje takvog motora prije kretanja nije uopće potrebno. Uz to, za vozila na dizelska goriva preporučuje se točiti gorivo namijenjeno zimskim uslovima kao što je Eurodiesel Arktik koje se ne smrzava pri niskim temperaturama, a možete ga pronaći na benzinskim pumpama. (24sata.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,