Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Erdogan pozvao Muska da otvori Teslinu tvornicu u Turskoj

Preuzmite sliku

Turski dobavljači već sarađuju s Teslom, a Turska je među najvažnijim kandidatima za narednu tvornicu tog proizvođača električnih automobila, potvrdio je Elon Musk.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zatražio je od izvršnog direktora kompanije “Tesla“, Elona Muska da izgradi tvornicu u Turskoj, objavila turska Uprava za komunikacije.

Erdogan i Musk su razgovarali u Turskoj kući, nedaleko Ujedinjenih naroda u New Yorku, javila je Anadolija. Erdogan je doputovao u SAD, gdje će učestvovati na 78. sjednici Generalne skupštine UN-a.

Musk je rekao da mnogi turski dobavljači već sarađuju s „Teslom“ i da je Turska među najvažnijim kandidatima za narednu tvornicu tog proizvođača električnih automobila. Kompanija zasad nije komentarisala navode turske strane.

Saradnja na polju umjetne inteligencije i Starlinka

Erdogan je, kako je navela turska Uprava za komunikacije, na sastanku sa Muskom također rekao da je Ankara otvorena za saradnju na polju umjetne inteligencije, ali i oko Starlinka.

Prema istom izvoru, Musk je rekao da SpaceX želi da sarađuje s turskim vlastima kako bi dobili dozvolu da satelitske usluge Starlinka budu dostupne Turskoj, prenio je Reuters.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,