Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Digitalne registarske tablice postaju stvarnost (VIDEO)

Preuzmite sliku

Početnom godine Kalifornija je najavila mogućnost legalne upotrebe digitalnih registarskih tablica, a sada su one zaista postale stvarnost.

Radi se o pilot programu koji kalifornijski odjel za motorna vozila (DMV – Department of Motor Vehicles) provodi s kompanijom Reviver auto, koja je osmislila koncept digitalne registarske tablice.

Digitalne registarske tablice nisu ništa drugo nego jednostavni tableti s dodatno zaštićenim zaslonom. Takav koncept omogućava ispis različitih poruka, ali daje i mogućnost neprestanog praćenja. Istina, u slučaju krađe registarske pločice moguće je jednostavno skinuti i baciti pa je upitno koliko pomažu u sigurnosnom aspektu.

Digitalne registarske tablice će se nuditi putem ovlaštenih distributera i, pogađate, nisu jeftine. Time jedna od zadnjih jednostavnih komponenta na automobilu nije samo zakomplicirana nego je i poskupjela na tačno 699 dolara. A svemu valja pridodati i trošak mjesečne rate od 7 dolara.

U kompaniji Reviver auto kažu da najviše zainteresiranih dolazi iz firmi koje imaju flote vozila. Oni će moći dodatno reklamirati svoju firmu i putem programabilne registarske tablice. Inače, dobra je stvar da je predviđena obnova registracije online, bez potrebe za ikakvom papirologijom i lijepljenjem naljepnica. Također, pri parkiranju će se ispisivati dokad je plaćen parking.

U DMV-u kažu da za sada nemaju jasne planove oko uvođenja digitalnih tablica i da upravo pilot projekt ima za cilj pokazati moguće prednosti. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje