Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

San je sve bliže: Rosberg ponovno najbolji, a historija kaže ‘naslov je osvojen’

Preuzmite sliku

Nico Rosberg stigao je korak bliže svog premijernom naslovu svjetskog prvaka Formule 1.

Nijemac Nico Rosberg u Mercedesu slavio je na Velikoj nagradi Japana, 17. utrci Svjetskog prvenstva Formule 1, koja se u nedjelju vozila na stazi u Suzuki, a njegova ekipa je došla do trećeg uzastopnog naslova svjetskog prvaka u kategoriji konstruktora.

Rosberg, koji je utrku otvorio s najbolje startne pozicije, kroz cilje prošao ispred drugoplasiranog Holanđanina Maxa Verstappena u Red Bullu i svog ekipnog kolege Lewisa Hamiltona.

Aktualni svjetski prvak Hamilton neće po dobrome pamtiti ovu utrku nakon što je pogriješio na startu i pao do 8. mjesta u jednom trenutku. No pametnom taktikom probio se do 3. mjesta, čak je imao i priliku za osvajanje druge stepenice pobjedničkog postolja, ali sjajni mladi Verstappen se nije dao.

Mercedes sada ima 593 bodova, zahvaljujući 15 pobjeda u 17 utrka svjetskog prvenstva, a do kraja ima još samo četiri utrke i drugoplasirani Red Bull Racing, koji ima 385 bodova, ga više ne može sustići.

Ovo je 23. pobjeda Rosberga u Formuli 1 i deveta ove sezone. Hamilton za njim zaostaje 33 boda u poretku vozača, četiri utrke prije kraja (SAD, Meksiko, Brazil, Abu Dabi), i Rosberg može biti drugoplasirani u sve četiri utrke iza Hamiltona i svejedno će mu pripasti naslov svjetskog prvaka. Nijedan vozač u historiji Svjetskog prvenstva Formule 1 nikada nije ostao bez titule nakon što je u sezoni ostvario devet pobjeda!

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,