Petak, 26. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sezonski spoj koji oduševljava: Čokoladni kolač s mandarinama

Preuzmite sliku

Čokoladnu tortu začinite osvježavajućim tonovima mandarine…

Sezonski čokoladni kolač oduševit će baš svakog ko ga isproba. Kiselkasto slatkaste arome omiljenih mandarina divno će osvježiti čokoladne note te vam donijeti sasvim novo ruho ovog jednostavnog, klasičnog kolača.

Ganache od čokolade lijepo će se sljubiti s biskvitom, a ukrasi poput ušećerene korice mandarine ili svježih mandarina dat će genijalan završni dodir.

 

Biskvit

3 mandarine
1 kašičica maslaca
100 g čokolade za kuhanje
3 jaje
280 g šećer
240 ml ulja
25 g kakaa u prahu
250 g glatkog brašna
1.50 kašičica praška za pecivo

Čokoladni preljev

220 g čokolada za kuhanje
225 ml vrhnje za kuhanje

Priprema:

Očistite mandarine, propirjajte na tri žlice vode oko pet minuta, pa maknite s vatre i izblendajte.
Ugrijte rernu na 180°c.
Premažite maslacem kalup za tortu.
Rastopite čokoladu. Odložite je da se ohladi.
Lagano istucite jaja, šećer i ulje.
Postupno dodajte pire od mandarina iz kojeg ste odstranili sve koštice pa umiješajte ohlađenu rastopljenu čokoladu.
Dodajte kakao, brašno i prašak za pecivo.
Sve dobro izmiksajte i izlijte u kalup.
Pecite na sredini rerne oko 55 minuta. Provjerite kolač nakon 45 minuta.
Ostavite ga da se ohladi na deset minuta u kalupu pa izvadite.
Za ganache stavite čokoladu u vatrostalnu posudu. Zakuhajte vrhnje, prelijte ga preko čokolade i ostavite tako dvije minute pa miješajte sve dok smjesa ne postane glatka.
Odložite je sa strane da se stvrdne dovoljno kako bi se mogla lijepo oblikovati po torti (do sat i pol).
Premjestite tortu na tanjir za posluživanje.
Ukrasite čokoladnim preljevom i trakicama kandirane kore mandarine ili svježim mandarinama. (gastro.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,