Kada nemate puno inspiracije i vremena, a želite goste iznenaditi sa nečim neobičnim preporučujemo piletinu s šljivama. Osim što je ukusna ova slano-slatka kombinacija je i izuzetno zdrava.
Priprema
Piletinu posolite i pobiberite. Zagrijte ulje u tavi i pecite je s obje strane dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Šljive očistite i uklonite im koru. Stavite ih u lonac, dodajte šećer i kuhajte ih, neprestano miješajući, dok skroz ne omekšaju. Dodajte đumbir i kuhajte 5 do 10 minuta. Piletinu dodajte u umak od šljiva i kuhajte još 5 do 10 minuta, dok skroz ne omekša. Izvadite je iz lonca, poslažite na tanjire, prelijte umakom i poslužite.
Sastojci
– 2 komada pilećih prsa
– 2 šoljice šljiva
– 1/2 šoljice šećera
– 1/4 kašikice đumbira
– so
– biber
– 2 kašike maslinovog ulja (Zenskiportal.ba)