Nedjelja, 22. Septembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta sve trebate znati ako ove godine ljetujete u Grčkoj

Očekuje se da će u Grčkoj ove godine ljetovati više od 30 miliona turista iz raznih zemalja svijeta i da će prošlogodišnji rekord posjeta biti oboren.

Većina ljetovališta, piše portal grčkainfo, otvara svoja vrata turistima već od 1. maja pa stoga nije naodmet da se na vrijeme i u kratkim crtama podsjetimo koje se promjene očekuju ove sezone, piše Blic.rs.

Prvog januara 2018. godine Grčka je uvela boravišnu taksu na smještaj. Boravišna taksa će se u većini hotela i smještajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cijenu ljetovanja.

U određenim smještajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cijenu i neće se naplaćivati dodatno.

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi u zavisnosti od vrste smještaja i iznosi:

4 eura po sobi dnevno za hotele sa 5 zvjezdica

3 eura po sobi dnevno za hotele sa 4 zvjezdice

1,5 eura po sobi dnevno za hotele sa 3 zvjezdice

0,5 eura po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvjezdice

0,5 eura dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Jedan od većih problema s kojima se turisti nerijetko susreću, posebno u jeku sezone, jeste problem s nalaženjem slobodnih parking mjesta u nekim od ljetovališta u Grčkoj, naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje, kao i skidanje tablica s vozila. Zato vodite računa o tome gdje parkirate automobil.

Cijene hrane u grčkim supermarketima u 2018. godini su uglavnom za većinu proizvoda ostale na nivou prošlogodišnjih, velikih razlika nema, tako da naši turisti mogu odahnuti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,