Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kina gradi najveći grad na svijetu – megagrad

Posljednjih deset godina Kina gradi najveći grad na svijetu spajanjem nekoliko velikih gradova u jedan golemi megagrad.

S gotovo 57 miliona stanovnika na prostoru od 15.000 kvadratnih milja, Pearl River Delta je postala urbana regija veličine Zapadne Virginije, ali s 30 puta više stanovnika. Sastoji se od devet gradova – Shenzhena, Dongguana, Huizhoua, Zhuhaia, Zhongshana, Jiangmena, Guangzhoua, Foshana i Zhaoqinga, prenosi Index.hr.

U svakom od ovih gradova živi između 2 i 14 miliona ljudi, a Kinezi se nadaju da će do 2030 godine ovaj grad objediniti u golemi megagrad. Projekt je krenuo u ranim 2000.-im godinama, a Kina je svoje planove o stvaranju megagrada javno objavila 2008. godine. Kako bi ostvarili ovaj plan tokom posljednjih osam godina ubrzano s počeli graditi mostove, autoceste, željezničke pruge, bolnice i tvornice, a stare zgrade su sravnili sa zemljom. Pošteđene nisu bile niti ostećene porodične kuće.

Plan je do 2030. godine na ovo područje naseliti preko 80 miliona ljudi. Ipak, čak 64 odsto populacije Pearl River Delte još uvijek živi na ruralnim područjima, zbog čega su brojne novoizgrađene zgrade ostale – prazne. Upravo zbog toga Kina do 2030. godine planira uložiti 322 milijarde dolara kako bi privukla ljude na urbana područja Pearl River Delte. Ako sve prođe po planu, ovaj megagrad će biti toliko dobro povezan da će ljudi moći doputovati s jednog kraja grada na drugi u roku od sat vremena. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,