Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Australija: Novi test o “australskim vrijednostima” za dobivanje državljanstva

Australija namjerava postrožiti uslove za dobivanje državljanstva produženjem vremena čekanja, dodatnim testovima poznavanja “australskih vrijednosti” i višim standardom poznavanja engleskog jezika kao dio promjena imigracijskog programa.

Mjera dolazi u sedmici kad je premijer Malcolm Turnbull najavio da će se ukinuti viza za privremene radnike, popularna među strancima, i zamijeniti strožim programom u nastojanju da se ostvari načelo ‘Prvo Australija’.

U toj zemlji  uspon je nacionalističke i antiimigracijske politike koju zagovaraju desničarske stranke poput Jedne nacije koja uživa veliku javnu potporu dok popularnost Turnbullove stranke desnog centra opada.

Turnbull je u četvrtak rekao da uvođenjem novih testova za dobivanje australskoga državljanstva više neće biti dovoljno poznavanje osnova engleskoga jezika.

Tražitelji viza morat će zadovoljiti minimalnu razinu 6.0,  ekvivalent međunarodnome sistemu testova engleskog jezika. Osoba će se kvalificirati za dobivanje državljanstva tek nakon četiri godine stalnog boravka.

“Jačamo svoje multikulturalno društvo i svoje vrijednosti”, rekao je novinarima Turnbull u Canberri. “Austalsko državljanstvo treba se poštovati i čuvati. Ono je povlastica”.

Sadašnji test za dobivanje državljanstva traži poznavanje australskih zakona, nacionalnih simbola i boja aboridžinske zastave. No Turnbull je rekao da to nije dovoljno za prosudbu hoće li osoba prihvatiti “australske vrijednosti”.

Novi test za dobivanje državljanstva uključit će pitanja poput onih hoće li podnositelj slati svoju djecu u školu, hoće li raditi, ako je u dobi kad je radno sposoban, te smatra li da je priključenje uličnim bandama u skladu s australskim vrijednostima. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje