Ponedjeljak, 16. Juli 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

40.000 pingvina na Antarktiku umrlo od gladi

Čitava kolonija od 40.000 pingvina na Antarktiku umrla je ove godine od gladi u katastrofalnom događaju koji se ponovio već drugi put u samo četiri godine, piše Guardian.

Od cijele kolonije Adelijskih pingvina francuski naučnici su pronašli samo dva živa mladunca na početku ove godine. Ovakve katastrofe nisu zabilježene u više od proteklih 50 godina, a pronađene su hiljade mrtvih mladunaca i neizlegnutih jaja.

Kolonija je doživjela sličnu sudbinu prije četiri godine, kada nijedno mladunče nije preživjelo. Naime, zbog neobično velike količine leda u regiji nazvanoj Adelijska zemlja, pingvini su bili prisiljeni preći dodatnih 100 kilometara u potrazi za hranom, što je uzrokovalo i ovogodišnju katastrofu.

Antarktik u cjelini ima rekordno nizak nivo ljetnog morskog leda, ali područje na kojem je živjela kolonija predstavlja izuzetak.

“Količina morskog leda za sada se povećava i time gura područje izvora hrane sve dalje od kolonije”, rekao je vođa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja, Jan Ropert-Kuder.

Pozvao je na hitno proglašenje zaštićenog morskog područja te upozorio na prijetnje ljudskog djelovanja kao što su ribarstvo i turizam. O ovoj katastrofi će sljedeće sedmice raspravljati 24 države Evropske unije te razmotriti proglašenje zaštićene zone oko Antarktika. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,