Petak, 22. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako kod djece razviti želju za životnim uspjesima

U tome im naravno treba pomoć mudrih roditelja, onih koji će znati u pravo vrijeme i na pravom mjestu izreći prave riječi

Kad otklonite vlastite pogreške kojima nesvjesno sabotirate šanse da se vaše dijete razvije u uspješnog čovjeka, s djecom tek onda treba raditi na rađanju želje za uspjehom. Tu ne mislimo samo na buduće poslovne ambicije, već njihovu želju da se posvećuju mnogim stvarima, da ne odustaju i naravno, da uspiju savladati prepreke i postići svoje jasne ciljeve.

Želite li da vam dijete bude uspješno nemojte biti ovakav roditelj

Ništa od toga nije lako postići, jer ipak pričamo o djeci koja su još uvijek premalena da bi u potpunosti shvaćala posljedice svojih djela, čak i velikih i pozitivnih i baš zato djecu od ranih nogu moramo poticati na tu želju da sve što čine, čine najbolje što mogu.

U tome im naravno treba pomoć mudrih roditelja, onih koji će znati u pravo vrijeme i na pravom mjestu izreći prave riječi.

I zato s djecom sve češće činite ovo:

1. Razgovarate s njima o svom djetinjstvu, o svojim nekadašnjim vizijama o odraslom dobu i stvarnosti koja vas je dočekala.

2. Dozvolite i potičite djecu da čine čak i ono za što vi u samom početku znate da će biti iznimno teško, čak i nemoguće. Neuspjeh je jednako važan za doživljavanje uspjeha.

3. Nemojte navoditi samo loše primjere ponašanja i to braniti, razgovarajte o posljedicama loših djela i ponašanja te im objasnite zašto im branite specifično ponašanje.

4. Pomognite djetetu da za rješavanje određenog problema iskoriste sve svoje prednosti i adute.

5. Češće angažirajte svoje dijete na većim obiteljskim projektima koji zahtijevaju vrijeme i strpljenje, kako bi naučili da uspjeh ne dolazi nužno brzo te da ni zadovoljština od truda ne mora biti odmah vidljiva. Strpljenje je ključ koji moraju naučiti.

6. Učite svoje dijete da život često pruža izbor i da taj izbor nije uvijek na njihovoj strani. Naučite ih da donose odluke u kojima će sebi katkad nešto morati i uskratiti.

7. Pričajte s njima otvoreno o svom radu, o transakcijama, karticama i metodama sklapanja poslova kako bi mogli steći barem mali uvid u načine koji vode do uspjeha.

8. Pomognite im u kreiranju njihovih snova za budućnost i tada zajedno razmotrite sve korake koje dijete treba svladati da bi, bar u priči, stigli do svojih ciljeva.

9. Dajte im do znanja ili proslavite svaki put kad vidite koliko su napredovali ka svojoj samostalnosti i odgovornosti. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,