Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pepetuške osvajaju svijet: Personalizirane lutke za malu i veliku raju (FOTO)

Kako su svojim djevojčicama željele darovati drugačije igračke od onih koje možemo kupiti u prodavnicama, Sarajke Maja i Arma napravile su personalizirane krpene lutke, kojima vi dajete ime i karakter

Pepetuške su nove omiljene igračke i pokloni za sve uzraste, jer su nastale u glavi dvije mame, dvije prijateljice,  Maje Gerin sociologa i dizajnerice i Arme Bešlagić.

One su željele svojim djevojčicama ponuditi zanimljive i unikatne igračke. Kasnije su te lutke željele i komšinice, pa drugarice iz vrtića, rodice, prijateljice i tako je krenuo „posao“.

Maja Gerin ima 36 godina i rođena je u Sarajevu. Ona je sretna supruga i presretna mama.
Zaposlena je već 16 godina kao menager prodaje gdje sve što je radila je imalo veze sa kreativnošćuu pa joj je negdje i to bio mali povjetarac u leđa.

“Priča o Pepetuškama je vrlo jednostavna a lijepa. Oduvijek sam znala da ako se ikada usudim raditi nešto za sebe bit će to vezano za djecu. Sve je krenulo kako sam i sama postala mama. Tražila sam posebnu krpenu lutku za svoju curicu. Nisam je našla ali sam došla na ideju da je sama napravim.” rekla je za Tuzlanski.ba Maja Gerin.

Tako je počela priča o trenutno najpoznatijim krpenim lutkama u našoj državi, ali i regionu. Svaki početak je težak, a Maja otkriva i da njeni početci nisu bili drugačiji.

“Nisam bila vješta u šivanju i baš sama smisliti koncept pa sam u pomoć pozvala prijateljicu za koju sam bila sigurna da će moje ludilo i ideju prenjeti u stvarnost. Dani su prolazili, mi smo crtali, pravili šnjiteve, nabavljali materijale i sve to ovako jednostavno izgleda ali čitava čarolija se dešavala na Bjelašnici. Prijateljica Arma sa svojom porodicom živi baš na planini i to je čitavoj priči i dalo još više magije. Nakon nekih mjesec dana napravile smo prve lutke. Bio je to 8 mart 2017.”

Arma ima kćerku Taru i Dunju, Maja Naju i kumče Monu, tu je bila još i Lana, prijateljicina kćerka,  to je prvih pet lutki koje su ove kreativne mame napravile po njihovim likovima i osobnostima.

“Bile smo iskreno oduševljene. Ubrzo smo lutke pokazale prijateljicama, podjelile na društvenim mrežama i blago rečeno nastao je “bum”. Svi su željeli naše lutke.” rekla je za naš portal Maja.

Kako se priča o krpenim lutkama širila našom zemljom, mame su ubrzo odlučile da trebaju imati i svoje unificirano ime koje je ujedno i postalo ime Branda.

“Tu nam je pomogla prijateljica Lana Avdic (product designer) i za naše lutke napravila logo kao i ime. Bilo je raznih prijedloga ali na Pepetuška smo odmah kliknuli.” rekla je Gerin.

Sve je išlo nekom munjevitom brzinom Pepe su odlazile na sve strane svijeta. Ubrzo smo i shvatile da moraju ipak “doći u grad”.

“U tom momentu predivna Adna Ahmedić koja je vlasnik jedinog i najljepšeg Concept Story Kutcha nam je ponudila da Pepe dobiju svoj novi dom i postanu gradske cure.” rekla je Maja Gerin.

Kao i u svakom poslu bilo je momenata kad je Maja Gerin željela odustati i posvetiti se svom primarnom poslu ali je smatrala da bi to bilo ubijanje njenog sna.

“Jednostavno sam bila sigurna da naša djeca trebaju imati ovakve lutke i čvrsto sam vjerovala u to.”, rekla je ona.

Naravno ova priča ne bi bila tako lijepa da nije predivnih mama, tata, baka, tetki, kuma, drugarica koje  silno žele nekome pokloniti unikatnu Pepa lutku.

“Nakon nekih 10 mjeseci mi imamo divnu Bosanskohercegovačku priču. Imamo mali team teta koje vrijedno rade da usreće svako dijete koje poželi predivnu Pepetušku.” rekla je Maja za naš portal.

Maja priznaje da ih je jednom prilikom iznenadio upit jedne mame koju je zanimalo zašto se ne prave lutke za dječake.

“Nama to nije palo na pamet, ali smo i to uradili. Prvi Pepetušak – dječak Mak je otišao u London. Ima osam godina, svira gitaru, voli pse, fudbaler je, voli Ronalda. Napravili smo dres, cuku, gitaru, spakovali Maka i poslali ga u London. Mak svog Pepetuška redovno nosi sa sobom na teren, spava sa njim. Nama dolaze fotografije mada, naravno, ne objavljujemo sve na facebooku. Pravili smo i Danisa za istoimenog osmogodišnjaka i još jednog dječaka”, kaže Maja uz napomenu da svaka Pepetuška dođe u svom ruksačiću, sa logom i imenom.

Već su dobile narudžbe iz Austrije, Crne Gore, Hrvatske i Njemačke. Nadaju se da će njihove lutke postati prepoznatljive i u drugim zemljama.

Svaka Pepetuška može se personalizirati, odnosno klijent može da joj izabere ime, karakter, boju kose ili očiju. Upravo to Pepe čini tako jedinstvenima.

“Vjerujemo da će za Pepe čuti čitav svijet i da ćemo trebati sve više ruku za napraviti ove čudesne ljepotice”, rekla je u razgovoru za Tuzlanski.ba Maja Gerin. (Tuzlanski.ba M.D.)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje