Petak, 19. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

MUP TK podsjeća: Od sutra obavezno korištenje zimske opreme

S ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona podsjeća vozače motornih vozila, da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

Zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm.
Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.
Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

Zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Imajući u vidu gore navedeno, službenici Uprave policije MUP TK-a će uz kontinuirane kontrole učesnika u saobraćaju, provoditi i pojačane mjere kontrole s ciljem provjere posjedovanja propisane zimske opreme.

Podsjećamo, u skladu sa Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, predviđene su novčane kazne za nepridržavanje obaveznog korištenja zimske opreme, i to minimalna 40 KM za fizička i 500 KM za pravna lica. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,