Subota, 19. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mubarek mjesec: Top sa tuzlanskog Kicelja večeras označava početak ramazana

Pucanj topa sa brda Kicelj u Tuzli večeras će tačno u 20 sati i 13 minuta označiti početak mjeseca ramazana.

Mubarek mjesec u islamu ramazan nastupa večeras s akšamom, dok je sutra prvi dan posta.

Ramazan se smatra najodabranijim mjesecom za muslimane. To je deveti mjesec lunarnog kalendara u kojem je, između ostalog, počelo objavljivanje Kur'ana.

Tokom ramazana obavezan je post i to se smatra jednim od stubova islama, a podrazumijeva se potpuno suzdržavanje od jela, pića i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca.

Vrijeme je ovo kada se muslimani “pokoravaju” i molitvama veličaju vjeru u Boga. U miru i blagostanju osjećaju iskreno pokajanje za grijehe.

U vrijeme posta vjernici se moraju suzdržavati i od neprimjerenih riječi i djela u cilju općeg ljudskog pročišćenja.

Tokom mjeseca ramazana život u islamskom svijetu poprima poseban ritam, ljudi se međusobno više posjećuju i zajedno provode večeri. Tradicionalno se organiziraju zajednički iftari – vrijeme ramazanske večere, poslije posebne molitve – teravije, a nakon toga druženja, većinom svake večeri kod nekog drugog.

Muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović danas je rekao da je ramazan najodabraniji mjesec u Allahovom kalendaru, tokom kojeg su vjernicima date neizmjerne blagodati, od kojih je najveća učvršćivanje vjere i pronalazak zadovoljstva i smiranja u njoj.

˝Naša je vjera utemeljena na bogobojaznosti i dobročinstvu, koji nas čine bližim i Gospodaru i ljudima. Uzvišeni je u Svojoj Knjizi kazao da voli dobročinitelje i da neće dopustiti da im nagrada propadne. Ramazan je najljepši vrt ljudskih vrlina kojima ćemo istinski težiti u danima posta, a ibadet posta će nas najbolje potaknuti da više i iskrenije razmišljamo o drugim ljudima i njihovim potrebama˝, naveo je muftija Fazlović, te dodao da će se u ovom mjesecu srca smekšati, a ruke dobročinstva bit će izdašnije.

Muftija Fazlović pozvao je vjernike da otvore svoja vrata ramazanu i da ga prihvate s velikom radošću.

˝Neka nas post i drugi ibadeti ojačaju u našoj istrajnosti da bdijemo nad vrijednostima naših porodica, džemata i naše domovine. Neka naši iftari budu izraz toplog i iskrenog odnosa s drugima i potvrda naše plemenite ljubavi i dobrote˝.

Također, muftija tuzlanski je poručio da se ne smiju zaboraviti siromašni, bolesni i svi oni koji će se najviše obradovati lijepoj riječi i plemenitom djelu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,