Ponedjeljak, 30. Marta 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

354

OPORAVLJENI

17

UMRLI

8
Preuzmite sliku

Znate li zašto mačke vole kući donositi razne mrtve životinje?

Mnogi vlasnici mačaka pronašli su mrtvog (ili ozlijeđenog) miša, pticu ili neku drugu životinju ispred ulaznih vrata, a možda čak i u kući.

Znate li zašto to mačka radi? Koliko god vam to bilo odbojan prizor, jedan od razloga je taj što svoj plijen želi podijeliti s vama, jer vi ste dio njezine porodice. To je instinkt koji je ostao još od njezinih davnih predaka koji su živjeli u divljini, piše Reader’s Digest.

To je dio učenja lova, ali i čisti užitak za mačku, spremanje ulova na sigurno ‘za crne dane’ ili nagovaranje vlasnika na igru, prenosi Tuzlanski.ba.

– Iako je proces pripitomljavanja mačaka vjerovatno započeo prije više od 10.000 godina, njihov instinkt za lovom i dalje je jak. Mačke koje žive u divljini uče svoje mladunce kako jesti hranu, i to na način da im donose mrtve ili ozlijeđene životinje. Taj instinkt ostaje prisutan i kod pripitomljenih mačaka – objasnio je Mikel Delgado, stručnjak za ponašanje mačaka.

– Čak i ako pripitomljene mačke ne moraju uhvatiti hranu da bi preživjele, one ne mogu odoljeti nagonu te često uživaju u lovu i jurnjavi naokolo. Njihov instinkt im poručuje kako je to ono što trebaju za preživljavanje i da moraju te važne spasonosne vještine prenijeti na svoje potomstvo – dodao je.

Pojasnio je kako mačke imaju nagon da plijen ulove i donesu ga na sigurno mjesto gdje ga mogu u miru pojesti ili ostaviti za kasnije kada budu gladne. Također, ako su site i zadovoljne tretmanom svojih vlasnika, tada će mu ponekad mrtvu ili ozlijeđenu životinju donijeti kao igračku, da se zajedno zabavljaju. To je poruka: ‘Želim se igrati s tobom’.

 • Kako mačku spriječiti da ubija i donosi životinje?

  Zapravo nije lako poništiti mačji instinkt, ali postoje trikovi koji pomažu. Delgado savjetuje staviti mački zvonce oko vrata kada ide van – na taj način će je životinjice čuti i neće ih uspjeti uloviti.

  Ipak, valja razmisliti o tome da je konstantan zvuk zvonceta možda iritantan za samu mačku te da joj može odvraćati pažnju od zvukova u okolini. Zamislite da vama neko stavi zvono oko vrata koje zazvoni svaki put kada se pomaknete – nimalo ugodno.

  – Jedan od načina je i voditi mačku van u šetnju na uzici, naravno, ako vam ona to dopusti – napominje ovaj stručnjak.

  – Također, pomaže i provođenje više vremena u interaktivnom igranju s vašom mačkom, to može smanjiti njihovu potrebu za ubijanjem – dodao je i preporučio igračke koje su špagom pričvršćene za štap jer takve pozitivno djeluju na njezine lovačke instinkte.

  U slučajevima kada vam donese mrtvu životinju i ostavi je, odvratite joj pažnju nekom igračkom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,