Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Znate li zašto mačke vole kući donositi razne mrtve životinje?

Preuzmite sliku

Mnogi vlasnici mačaka pronašli su mrtvog (ili ozlijeđenog) miša, pticu ili neku drugu životinju ispred ulaznih vrata, a možda čak i u kući.

Znate li zašto to mačka radi? Koliko god vam to bilo odbojan prizor, jedan od razloga je taj što svoj plijen želi podijeliti s vama, jer vi ste dio njezine porodice. To je instinkt koji je ostao još od njezinih davnih predaka koji su živjeli u divljini, piše Reader's Digest.

To je dio učenja lova, ali i čisti užitak za mačku, spremanje ulova na sigurno ‘za crne dane’ ili nagovaranje vlasnika na igru, prenosi Tuzlanski.ba.

– Iako je proces pripitomljavanja mačaka vjerovatno započeo prije više od 10.000 godina, njihov instinkt za lovom i dalje je jak. Mačke koje žive u divljini uče svoje mladunce kako jesti hranu, i to na način da im donose mrtve ili ozlijeđene životinje. Taj instinkt ostaje prisutan i kod pripitomljenih mačaka – objasnio je Mikel Delgado, stručnjak za ponašanje mačaka.

– Čak i ako pripitomljene mačke ne moraju uhvatiti hranu da bi preživjele, one ne mogu odoljeti nagonu te često uživaju u lovu i jurnjavi naokolo. Njihov instinkt im poručuje kako je to ono što trebaju za preživljavanje i da moraju te važne spasonosne vještine prenijeti na svoje potomstvo – dodao je.

Pojasnio je kako mačke imaju nagon da plijen ulove i donesu ga na sigurno mjesto gdje ga mogu u miru pojesti ili ostaviti za kasnije kada budu gladne. Također, ako su site i zadovoljne tretmanom svojih vlasnika, tada će mu ponekad mrtvu ili ozlijeđenu životinju donijeti kao igračku, da se zajedno zabavljaju. To je poruka: ‘Želim se igrati s tobom’.

 • Kako mačku spriječiti da ubija i donosi životinje?

  Zapravo nije lako poništiti mačji instinkt, ali postoje trikovi koji pomažu. Delgado savjetuje staviti mački zvonce oko vrata kada ide van – na taj način će je životinjice čuti i neće ih uspjeti uloviti.

  Ipak, valja razmisliti o tome da je konstantan zvuk zvonceta možda iritantan za samu mačku te da joj može odvraćati pažnju od zvukova u okolini. Zamislite da vama neko stavi zvono oko vrata koje zazvoni svaki put kada se pomaknete – nimalo ugodno.

  – Jedan od načina je i voditi mačku van u šetnju na uzici, naravno, ako vam ona to dopusti – napominje ovaj stručnjak.

  – Također, pomaže i provođenje više vremena u interaktivnom igranju s vašom mačkom, to može smanjiti njihovu potrebu za ubijanjem – dodao je i preporučio igračke koje su špagom pričvršćene za štap jer takve pozitivno djeluju na njezine lovačke instinkte.

  U slučajevima kada vam donese mrtvu životinju i ostavi je, odvratite joj pažnju nekom igračkom. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,