Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Znate li koje životinje imaju najduži životni vijek? Spisak bi vas mogao iznenaditi…

Preuzmite sliku

U nastavku donosimo popis od deset najdugovječnijih životinja, prema Live Scienceu.

Koliko je životinjsko carstvo nevjerovatno i fascinantno naučnici otkrivaju iz dana u dan, a posebno je zanimljiva dugovječnost kod nekih životinja na svijetu.

Ljudi imaju maksimalni životni vijek od 150 godina, ali za neke je životinje to tek djetinjstvo. Ipak, sve životinje koje imaju najduži životni vijek, žive u vodi, prenosi klik.hr.

U nastavku donosimo popis od deset najdugovječnijih životinja, prema Live Scienceu.

1. Grenlandski glatki kit

Ovaj kit ima životni vijek od minimalno sto godina, a mogu lako doživjeti i oko 200 godina.

 • 2. Rougheye Rockfish

  Najsličnija je recimo škarpini, narandžaste je boje i ima jako izražene oči, a može doživjeti više od 200 godina. Nastanjuje se u Pacifičkom oceanu od Kalifornije do Japana.

  3. Slatkovodna školjka bisernica

  Ovo predivno stvorenje koje filtrira vodu i stvara dragulje može doživjeti čak više od 250 godina. No, nažalost, ugrožena su vrsta i opstanak na Zemlji im je upitan.

  4. Grenlandski morski pas

  Živi duboko na Arktičkom oceanu i sjeveru Ataltskog. Može narasti do čak 7.3 metra, a životni vijem mu je više od 272 godine.

  5. Crv cjevaš

  Ovo bizarno morsko stvorenje, koje živi duboko u tami oceana gotovo da i nema prirodnih neprijatelja i živi više od 300 godina.

 • 6. Tvrda školjka (Quahog)

  Nastanjuje se na sjeveru Atlantskog oceana i živi duže od svih školjaka, nevjerovatnih više od 500 godina. Zanimljivo, na Islandu je 2006. godine pronađena jedna stara 507 godina.

 • 7. Crni koralji

  Ova predivna morska bića koja svojim prekrasnim bojama oslikavaju grebene, mogu doživjeti više od 4.000 godina. Na Havajima je pronađen crni koralj star 4.265 godina.

  8. Staklena morska spužva

  Spužve su sačinjene od kolonija sitnih životinja i žive hiljadama godina. A konkretno ova spužva ima najduži vijek od svih na Zemlji, više od 10 000 godina. Najstariju su pronašli 2012. godine i imala je oko 11 000 godina.

  9. Meduza Turritopsis Dohrnii

  Potencijalno je besmrtna, a živi uglavnom u Sredozemlju, no nalaze je i po Atlatnskom oceanu i to kod američke obale. Meduza svoj životni ciklus započinje kao larva, zatim se transformira u polip, a iz polipa nastaje meduza. Ova konkretno ima mogućnost vratiti se u oblik polipa ako je oštećena ili gladna i započeti novi život. I tako nekoliko puta.

 • 10. Hidra

  Isto kao i meduza, potencijalno je besmrtna. Riječ je o nakupini organizama koji ne pokazuju znakove starenja, a funkcionišu tako da se stalno kloniraju i multipliciraju. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,