Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ženka slijepog miša prevalila jedan od najdužih puteva ikada, pa stradala od mačke

Preuzmite sliku

Slijepa mišica, koja je preletjela više od 2.000 kilometara od Londona do Rusije, uginula je posle napada mačke u ruskom regionu Pskovu.

Ženka slijepog miša iz porodice šumskih šišmiša, veličine ljudskog palca, imala je na krilu oznaku londonskog zoološkog vrta, i poslije napada mačke je spasena, ali je ipak uginula, piše BBC.

Ovo je četvrto maratonsko putovanje slijepih miševa iz Britanije u razne dijelove Evrope, i drugo najduže.

Ovu šumsku šišmišicu, tešku samo osam grama, pronašla je Ruskinja Svetlana Lapina u seocetu Molgino, a to je odmah prijavljeno Britanskom društvu za zaštitu slijepih miševa, prenosi N1.

„Ovo je izuzetno putovanje i najduže za koje znamo da je prevalio ijedan šišmiš iz Britanije ka Evropi. Kakav olimpijac“, kazala je Liza Vorlidge.

Ona je dodala da je putovanje sićušne šišmišice „uzbudljivo naučno otkriće i još jedan djelić u slagalici migracija slijepih miševa“.

„Kretanja šumskih šišmiša po Britaniji i između Britanije i Evrope i dalje je u velikoj mjeri misterija“, navela je ona.

Šišmišicu je prstenovao 2016. u Londonu Brian Brigs, koji se bavi praćenjem slijepih miševa.

„Ovo je veoma uzbudljivo. Sjajno je moći doprinijeti međunarodnim naporima za očuvanje ovih izuzetnih životinja i naučiti više o njihovim fascinantnim životima“, kazao je Brigs.

Od ove razdaljine više je letio, da se zna, samo još jedan šumski šišmiš u Evropi, iz Letonije do Španije 2019, oborivši sve rekorde, sa preletjelih 2.224 kilometara.

Sve veći obim migracija šumskog šišmiša dovodi se u vezu sa klimatskim promjenama, a predviđa se da će one u budućnosti još više uticati na ovu vrstu.

U Britaniji je zabilježeno više od 2.600 šumskih šišmiša od kada je 2014. godine pokrenut nacionalni projekat u vezi sa ovim životinjicama, kako bi se bacilo svjetlo na njihovo razmnožavanje, rađanje i migracije.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,