Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastrašujući video koji nosi poruku za sve ljude: Ovako izgleda spora i bolna smrt (VIDEO)

Preuzmite sliku

Nedavno objavljeni video koji pokazuje zastrašujuće fotografije izgladnjelog polarnog medvjeda podignuo je svijest o velikim ekološkim katastrofama koje se događaju oko nas, rasplakao mnoge i motivirao brojne aktiviste.

Ovaj je video snimio Paul Nickeln, fotograf i dugogodišnji suradnik časopisa National Geographic na kanadskom teritoriju unutar Arktičkog kruga.

Pokazuje šokantnu snimku izgladnjelog polarnog medvjeda, očerupanog krzna, na izmaku smrti dok traži hranu u hrđavim kantama Somerset Islanda i žvače, prema Nickelnu, nešto što podsjeća na sjedište nekog vozila.

Nickel je opisao ovaj video kao srcedrapajuću scenu koja ga i dalje progoni, ali zna da mora podijeliti ovo sa što više ljudi kako bi ‘srušio zidove apatije’.

“Ovako izgleda smrt od gladi, atrofiranje mišića, bez energije. To je spora i bolna smrt”, napisao je.

Nije siguran razlog zašto je izgladnio

Od brojnih objašnjenja, Nickeln je rekao kako nije siguran što se događa s ovim medvjedom ;je li povezano uz globalno zatopljenje ili neki drugi problem, no naglasio je kako smo mi ‘vizualna vrsta’ i trebaju nam takvi dokazi koji će nas potaknuti pomoći.

Naučnici vjeruju kako su polarni medvjedi pod egzistencijalnom prijetnjom zbog gubitka prirodnih obitavališta zahvaljujući otapanju polarnih kapa.

Predviđeno je da će se zbog ove situacije populacija od 25 000 polarnih medvjeda na 19 svjetskih lokacija smanjiti za trećinu u nadolazećim decenijama.

Neka su istraživanja pokazala i kako će do 2050. godine njihova cijela vrsta izumrijeti.

Postoji i skepticizam vezan uz razlog zašto je ovaj medo izgladnio, neki tvrde da je prerano izašao iz hibernacije, no sigurno je da njegovog uobičajenog hladnog i ledenog obitavališta nema.

  • “Trebao bi se voziti na ledenim santama”

    Dr. Donald Moore, ravnatelj Zoološkog vrta u Oregonu, kaže kako u zadnje vrijeme viđamo sve više i više mršavih polarnih medvjeda na Arktiku zbog intenzivne klimatske promjene i topljenja leda koji se pretvara u ogromne količine vode.

    “Ovi bi se polarni medvjedi trebali negdje voziti na santama leda”, rekao je. Dodao je i alarmantnu činjenicu kako se u zadnjih 10 godina njihov broj smanjio za 20% što opasno vodi izumiranju vrste. (zdravakrava.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje