Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zastrašujući prizori iz zoološkog vrta: Zatvoreni i bolesni lavovi umiru od gladi u Sudanu

Preuzmite sliku

Popularno

Zastrašujuće fotografije iz zoološkog vrta El-Kureši u Khartoumu, glavnom gradu Sudana, obišle su svijet.

Zbog velike ekonomske krize u ovoj zemlji lavovi nisu jeli ni primili ljekove već sedmicama. Prema navodima svjetskih medija, jedan od pet lavova je uginuo.

“Ja sam duboko potresen onim što sam vidio u zoološkom vrtu. Njihove kosti probijaju kroz kožu. Pozivam sve koji mogu da im pomognu”, napisao je na Facebooku Osman Salih, koji je pokrenuo kampanju da se lavovi sklone iz ovog zoološkog vrta.

Britanski “The Sun” citira izjavu menadžerke ovog zoo vrta, koja kaže da hranu često kupuju od svog novca, dok je Moataz Mahmoud, koji se brine o lavovima, otkrio da su svi bolesni i da je pitanje dana, ako ne i sata, kada će svi nestati.

Kada su novinari otišli u posjetu parku, jedan od lavova je bio zavezan užetom i priključen na infuziju. Službenici parka kazali su kako se stanje lavova pogoršalo posljednjih sedmica, a da su neki izgubili dvije trećine svoje težine.

Kampanja pod nazivom #SudanAnimalRescue poziva da se pothranjeni i bolesni lavovi oduzmu ovom zoološkom parku.

Veliki broj građana, volontera i novinara došao u centar kako bi vidio lavove nakon što su njihove fotografije objavljene na društvenim mrežama. Jedan od pet lavova je bio vezan konopcem, a tečnost su mu unosili kapaljkom dok se oporavljao od dehidracije, javio je dopisnik AFP-a.

Komadi trulog mesa prekriveni muhama ležali su raštrkani u blizini kaveza. Uposlenici su kazali kako lavovi boluju od nekoliko bolesti.

Nije precizirano koliko divljih lavova ima još u Sudanu, ali nekoliko ih ima u Dinder parku na granici s Etiopijom.

Prema podacima Unije za očuvanje prirode (IUCN) afrički lavovi su ugrožena vrsta, jer je njihova populacija pala za 43 posto u periodu od 1993. do 2014. godine te ih samo oko 20 hiljada živih danas.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,