Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Zašto vam pas liže lice i zašto se okreće u krug prije nego legne? 11 čudnih ponašanja koja imaju objašnjenje

Preuzmite sliku

Popularno

Ljudi koji vole pse jednostavno se tope kad vide kako njihovi ljubimci sanjaju dok spavaju, naginju glavu u stranu ili jednostavno mahnito trče okolo nakon kupanja.

Ali ono što mnogi od nas nisu znali je da ta ponašanja koja nam se čine tako slatka zapravo imaju svrhu. Čak i ako psi ne mogu razgovarati, oni imaju svoj način komuniciranja stvari, a stvari koje smo spomenuli samo su nekoliko primjera vašeg psa koji pokušava izraziti svoju ljubav, divljenje i ponekad svoju tjeskobu.

Bright Side uvijek zanima sve što nas, ljude, može dovesti do boljeg razumijevanja životinjskog svijeta. U ovom slučaju nije riječ o bilo kojoj životinji o kojoj govorimo, već o čovjekovom najboljem prijatelju i najvjernijem pratitelju, zbog čega psi zaslužuju našu punu i nepodijeljenu pažnju, prenosi Tuzlanski.ba.

1. Lovi vlastiti rep

Ova radnja ima 3 osnovna značenja, i koje god da je, zahtijeva vašu punu pažnju. Prva opcija mogla bi biti da je vašem psu izuzetno dosadno i da traži baš sve za zabavu. Druga mogućnost bila bi da ima parazite koji mogu uzrokovati svrbež ili peckanje.

 • I treća opcija, ako vaš pas često lovi rep, možda pati od OCD-a (opsesivno-kompulzivnog poremećaja) uzrokovanog stresom, tjeskobom ili frustracijom.

  2. Lizanje lica ili stopala

  Ovo je jedan od najčešćih načina da psi izraze ljubav i poštovanje prema svojim ljudskim vlasnicima. Vjerovatno ste već čuli da je lizanje psa ekvivalent ljubljenju. Ako vam štene liže stopala, možda pokušava osjetiti vaš ukus, vaš hemijski sastav i vaše zdravstveno stanje. Ponekad će i pas to učiniti samo da privuče vašu pažnju.

  3. Naginjanje glave na jednu stranu

  Jedna od najsrdačnijih stvari koju treba vidjeti je pas koji naginje glavu u pokušaju da bolje razumije šta radite ili govorite. Neke teorije kažu da su time sposobni čuti tonove ili riječi s više preciznosti.

 • Druge se teorije spominju kako im njuška često stoji na putu, a naginjanje glave daje im bolji vid. Bez obzira na slučaj, pas koji naginje glavu uvijek proizvede dugačak i iskren “Awww.”

  4. Uzbuđenje zbog hvatanja lopte

  Provođenje vremena sa svojim psom i igranje igara za koje znate da im se sviđaju za njih znači cijeli svijet. Ne samo da je zabavno, već je hvatanje lopte i vraćanje nazad vama način da vam daju “poklon” i udovolje.

  5. Protresanje igračke

  Kao što vjerovatno već znate, psi su daleka rodbina vukova. Psi su genetski bliski divljim rođacima, pa tako i neke njihove reakcije.

 • Pseća igračka ponekad se može shvatiti kao vrsta plijena. Snažno potresanje igračke automatska je reakcija koja ostaje od njihovih lovačkih instinkta. Međutim, većina pasa kod kuće to čini samo iz zabave.

  6. Trljanje lica

  Prednje šape vašeg psa vrlo su korisne što se tiče održavanja stvari urednim. Koriste ih za čišćenje lica kada imaju problema s alergijama, posebno ako osjećaju svrbež. Imajte na umu da ako nagradite svog psa kad to učini, možete biti sigurni da će radnju ponavljati sve češće. To je također znak pokornosti prema drugim životinjama ili njihovim vlasnicima.

  7. Trčanje oko kuće nakon kupanja

  Ako vaš pas trči oko kuće brzinom svjetlosti nakon što se lijepo okupao, tada doživljava nešto što se naziva FRAP (razdoblje frenetične slučajne aktivnosti). To je ekstremno nakupljanje energije.

 • Većina pasa stvarno mrzi kupati se, a kad napokon osjete da su slobodni i muka je gotova, eksplodiraju od čiste radosti. To im istodobno pomaže da se osuše i povrate svoj prirodni miris, što ih također dodatno veseli jer mirisi šampona obično im nisu po volji.

  8. Okretanje prije nego što legnu

  Kao što smo ranije spomenuli, psi su daleki srodnici vukova. Nekoliko puta okrećući se oko vlastite ose način su da provjere okolinu i uvjere se da ih ništa opasno ne čeka da iskoči i da ih iznenadi. Naravno, u slučaju domaćih pasa, to je uglavnom naslijeđena reakcija.

  9. Spavanje na nogama ili maženje s vama

  Psi vole osjećati toplinu svog čopora, a za njih ste njihov čopor. Zato je sjedenje blizu vas njihov način da pokažu svoju blizinu i naklonost prema vama. To je i način na koji obilježavaju svoj teritorij. To se posebno odnosi na posjetitelje kod kuće.

 • U tom slučaju, vaš pas pokušava vrlo jasno dati do znanja da nije spreman dijeliti ono što je njegovo. Postoje stručnjaci koji kažu ako pas sjedne na vaše noge s izazovnim stavom i ne dopusti vam da se pomaknete s mjesta, tada možda samo žele vašu pažnju ili malo utjehe.

  10. Trzanje u snu

  Psi mogu mirno ili duboko spavati i vrlo brzo ući u REM fazu (brzo kretanje očima), gdje počinju sanjati i grčiti se. To objašnjava zašto, kad spavaju, lice im se nekontrolisano trese, udaraju poput karateista ili laju, a da to ni ne slute. U tom se trenutku ne preporučuje da ih probudite, jer se mogu osjećati kao da nisu na tom mjestu i biti loše volje. Stavite se na njihovo mjesto, to se ljudima stalno događa…

  11. Mahanje repom poput zupčanika

  Pokret psećeg repa ima puno različitih značenja, ali kad se kreće dok miguje kukovima, to bi moglo značiti da je vaš pas potpuno spreman za igru, a što se brže kreće, njihovo je uzbuđenje veće!

 • 12. Tresu noge kada ih mazite po stomaku

  Ovo nije ništa drugo nego “refleks ogrebotina”, u kojem se aktiviraju živčani završeci koji šalju signal da postoji sredstvo koje izaziva trnce ili iritant. Ovo je smiješno kretanje u kojem se čini da većina pasa uživa.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,