Petak, 17. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto se psi tako jako vežu uz baš jednu, njima posebnu osobu?

Preuzmite sliku

Psi su društvena bića, nekada su živjeli u čoporima, divlji psi to i sad rade, ali su se vremenom vezali  za ljude.

Ali među svim ljudima koji ih okružuju i s kojima dolaze u kontakt samo je jedan, najvažniji, čovjek u njihovom životu. Mnogi vlasnici pasa potvrditi mogu da psi koji žive u porodici s više članova, često sebi odaberu osobu kojoj su najviše privrženi.

Ne mora to nužno biti onaj ko je inicirao kupovinu psa, udomio ga ili je službeni vlasnik psa. Često ta ljubav ne ide ni kroz želudac, mada se tako za pseću ljubav često misli. Nije pas nužno najodaniji onome ko mu puni zdjelicu. Psi imaju svoj jezik ljubavi.

 • Stalno su sa svojim čovjekom

  Kad brinete o svom psu, odgajate ga, provodite puno vremena s njim, kad spava pokraj vašeg kreveta (ili u njemu?) stvara se povezanost među vama. Svaka pozitivna aktivnost s tim četveronožnim ljubimcem čini da njegova ljubav prema vama raste. Igra je vrlo visoko na toj ljestvici, igraj se što češće sa psom.

  Važna je i šetnja, ali ne na način da ga samo pustiš s povoca i više ni ne gledaš što radi. Šetnja je također prilika da se zbližite, igrajući se, odrađujući neki jednostavan trening. Igrajte se s njim skrivača, bacajte mu lopticu ili je sakrijte da je traži. Maženje, češljanje, i to su načini povezivanja. Na sve ove načine pas se uči slušati i shvata da zabavni i uzbudljivi trenuci dolaze iz druženja sa vama.

 • Osjećaju ljubav svog vlasnika

  Ako živite u velikoj porodici vaš pas može imati više dragih ljudi, ali posebno će se vezati za onu osobu koja najviše o njemu brine. Ako je riječ o psu koji je aktivan i živahan, cijenit će osobu koja tu njegovu potrebu najbolje zadovoljava, njemu neće biti možda toliko važno ko je napunio zdjelicu. Ali, ni hranjenje nije nevažno. Nekima važnije od šetnje. Psi dobro znaju ko im šta pruža i lako će odabrati svog “ljubimca” među ljudima. Pažnja i ljubav koju dobivaju utjecat će na njegovo ponašanje prema tebi.

 • Od vlasnika dobivaju samo pozitivno

  Psi stvaraju pozitivne asocijacije s ljudima oko sebe. Bitno je da pas sve što dobiva od tebe budu samo bobre stvari. Nema potrebe za vikanjem, ljutnjom, grubostima ili, još gore, fizičkim kažnjavanjem pasa. I psa kojeg tek treba odgojiti i neposlušnog psa odgajati treba samo pozitivnim, nagrađivanjem dobrog ponašanja igrom, poslasticama, a “kažnjavati” uskratom istoga, nikako udarcem.

  Nije nam cilj da nas se pas plaši već da nauči da sve što mu od nas dolazi je dobro. Tako će i lakše shvatiti šta od njega želite i lakše poslušati.

 • Karakteri su vam kliknuli

  Kao i ljudi, i psi izabiru najdraže ljude prema tome koliko im odgovara njihov karakter. Odnosno koliko su si slični. Kad pogledaš vlasnike i njihove pse, većina ih ima neke sličnosti. Psi puni energije uglavno preferiraju aktivne ljude dok mirni, da ne kažemo lijeni psi, vole ljude koji žive mirnim životo, najčešće kod kuće. psi odanost pasa odnos vlasnika i pasa. (Miss7.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,