Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Zašto nam se mačke uvlače u krevet i spavaju nam na glavi?

Preuzmite sliku

Mačke mogu biti ćudljive i djelovati nezainteresirano, pa kad se mačka noću uvuče u vaš krevet, vjerovatno se pitate ‘zašto dolazi ako vas cijeli dan ignoriše’. Postoji nekoliko razloga zbog kojih mačke vole spavati s nama, kaže stručnjak za ponašanje mačaka Mikel Delgado, piše Reader's Digest.

Traži sigurnost

Mačke su uvijek spremne napasti ili se braniti, pa čak i kad se čini da su mirne, one su često u pripravnosti zbog buke koju čuju ili mirisa koji su osjetili – a vrijeme spavanja je vrijeme kad su najugroženije, prenosi Tuzlanski.ba.

– Budući da su uvijek spremne za akciju, ima smisla što traže dodatnu zaštitu od svog vlasnika – kaže Delgado i savjetuje da joj pružite ‘zaštitu’ i pustite je da se sklupča pored vas.

Ako vam mačka spava u blizini, to znači i da vam vjeruje i da se uz vas osjeća sigurno, napominje Delgado i nabraja još par znakova da vam mačka vjeruje.

 • Traži toplinu

  – Mačja normalna tjelesna temperatura niža je od ljudske zbog čega ih se često možete vidjeti na osunčanom prozoru ili nagurane u pretijesnu kutiju – objasnio je Delgado.

  Označava svoj teritorij

  – Mačke vole teritorij ‘prisvojiti’ označavajući ga sa svojim mirisom, a kad spavaju na vama, možda vas označavaju kao nekog svog – tvrdi Delgado.

  Želi se povezati

  – Nije neobično da vas mačka doživljava kao jastuk jer i međusobno jedna s drugom mačke to rade, pa možete biti dobra alternativa – objašnjava Delgado.

  Postoji li razlog zašto neke mačke spavaju na određenim dijelovima tijela?

  – Ako vam mačka voli spavati u blizini glave, to je vjerovatno zato što vaše tijelo isijava toplinu dok spavate. Također, u snu ne ‘vrtimo’ s glavom, pa mačka zna da je manje vjerovatno da ćemo je udariti s rukom ili nogom – kaže stručnjak i dodaje da mačke vole i miris šampona ili prirodnih ulja za kosu.

  Treba li mačku pustiti da s nama spava?

  – Svakako prisutnost mačke može pomoći u oslobađanju od stresa, a omogućava vam i da se bolje povežete. No mnoge su mačke aktivne u večernjim satima, pa razmislite hoće li vam to smetati – kaže Delgado i upozorava da mačke nikada ne bi trebale spavati s djecom mlađom od pet godina zbog opasnosti od gušenja i da ne ogrebe dijete ako se po noći prestraši.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,