Utorak, 21. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zakon o dobrobiti životinja, vlasnicima kazne i do 10 hiljada eura

Preuzmite sliku

Popularno

Prvi zakon o dobrobiti životinja stupio je na snagu u Španiji, a njime se uglavnom mijenjaju zakonske obaveze za vlasnike kućnih ljubimaca.

Od danas je nezakonito u Španiji ostavljati pse same duže od 24 sata ili ih ostaviti vezane bez nadzora na javnim mjestima. Ako neko bude uhvaćen kako ostavlja svoje pse da čekaju napolju dok posjećuje prodavnicu, može dobiti kaznu od 500 do 10.000 eura.

Posebna dozvola

“Ostaviti životinju vezanu na minut da ode i kupi hljeb nije problem, ali ostaviti ih sat na suncu da odu u tržni centar je problem zato što mogu dehidrirati i suočiti se s rizikom da budu zlostavljani ili napadnuti od strane drugog psa“, rekao je za španski list “El Pais“ Nuria Menendez de Llano, šef Opservatorije za pravdu i odbranu životinja.

Prema zakonu, sve mačke će morati biti sterilizirane i mikročipirane prije nego što napune šest mjeseci, osim ako nemaju posebnu dozvolu za uzgoj.

Od danas u Španiji svi vlasnici pasa, mačaka, hrčaka i ptica moraju identifikovati svoje ljubimce u lokalnim registrima.

Lovački psi

Ove mjere imaju za cilj smanjenje broja ljudi koji napuštaju svoje životinje. Španija je evropska zemlja s najvećom stopom napuštanja životinja.

Zakon također propisuje da se životinje poput mačaka ili drugih kućnih ljubimaca mogu ostaviti same kod kuće najviše tri dana.

Nijednoj životinji neće biti dozvoljeno uobičajeno držanje na balkonima, trijemovima ili skladišnim prostorima ili uvijek vezano na otvorenom.

Lovački psi ili drugi psi koji se “profesionalno koriste” isključeni su iz zakona, nakon što su politički pritisak i lobisti natjerali vladu da odustane od svog prvobitnog plana uključivanja svih pasa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,