Subota, 23. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Zabilježen rijedak slučaj rođenja slonova blizanaca

Preuzmite sliku

Popularno

Rijetki slučaj rođenja slonova blizanaca obradovao je porodicu Winds II u nacionalnom rezervatu Samburu, u Keniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizanci su drugorođenče njihove majke. Majka Bora ima starije mladunče koje je rođeno 2017. godine i sada svi zajedno žive.

Iain Douglas Hamilton iz nevladine organizacije Save the Elephants, koji je dokumentirao rođenja, rekao je za AA da su u svijetu slonova porođaji blizanaca vrlo rijetki i da predstavljaju oko jedan posto svih rođenja.

Hamilton je rekao da se većina rađanja slonova blizanaca u svijetu događa u divljini i da ih ljudi nikada ne vide.

“Rijetko se prijavljuju takvi slučajevi. U svim dosadašnjim slučajevima kada je slonica u Keniji rodila blizance, jedna od beba je umrla jer je to veliki stres za ženku. To je zato što ona mora proizvesti dovoljno mlijeka i kad se slonovi rode prilično su mršavi“, pojasnio je Hamilton.

Rođenje blizanaca zabilježeno je samo jednom u Keniji 2006. godine, no oba mladunčeta su uginula ubrzo nakon rođenja u Nacionalnom rezervatu Shaba.

“Dobra stvar je što su ove bebe, koje su rođene u ponedjeljak, na svijet došle u periodu kiše i kada ima puno zelenila, što znači da će se majka moći dobro hraniti i proizvoditi mlijeko, pa smo oprezni optimisti da će rođene bebe preživjeti“, dodao je Hamilton.

Afrički slon ima najveće razdoblje graviditeta od svih živih sisavaca, otprilike 22 mjeseca i ženke rađaju otprilike svake četiri godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,