Srijeda, 19. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vrlo čudan i rijedak prizor: Pogledajte kako se moljci se hrane suzama uspavanih ptica (VIDEO)

Ekolog Leandro Mores, koji radi u Nacionalnom institutu za istraživanje Amazonije, snimio je trenutak kada se moljac hranio suzama direktno iz oka uspavane ptice, koristeći svoj dodatak u vidu slamčice kako bi otvorio kapke ptice.

Iako se rijetko viđa, ovo ponašanje nije toliko neobično, kažu naučnici.

U kratkom snimknu može se vidjeti crnobrada ptica mravojed dok drijema na grani, ne znajući da joj je moljac na glavi. Iako na početku izgleda kao da insekt koristi pticu za odmor, pažljiviji pogled otkriva nešto jezivije.

Moljac istražuje ptičije oko sa svojim dodatkom u vidu slamčice, otvarajući širom oko ptice u nekim trenucima. Ali pospana ptica se nije čak ni probudila da bi shvatila šta se dešava.

“Ovakav prizor je rijetko dokumentovan. Postoje samo dva poznata snimka sa Madagaskara i iz Kolumbije”, kaže Leandro Mores. “U ovim trenucima, moljci ubacuju svoju morfološki prilagođenu slamčicu u oko mete kako bi se hranili suzama”.

Slično ponašanje se moglo primijetiti na različitim životinjama, poznato je, na primjer, da se leptiri hrane suzama krokodila i drugih životinja.

Ali pošto su ptice brze pokretne mete, moljci koriste priliku za obrok dok ptice spavaju. Možda izgleda kao čudno ponašanje, ali stručnjaci kažu da ovakav obrok pomaže moljcima da nadoknade hranljive materije.

Iako je snimak neprijatno gledati, izgleda da sve ovo ne uznemirava pticu. (nationalgeographic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,