Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Volonteri spasili nasukanog kita ubicu od sigurne smrti (VIDEO)

Preuzmite sliku

Vrlo posvećen tim volontera spasio je nasukanu ženku kita ubice poslije osam sati pokušavanja da je održe u životu. Ovaj kit najvjerovatnije se nasukao dok je lovio foke na obali.

Orka je prvo primijećena u srijedu ujutru, a grupa volontera iz organizacije “Guardians from Hartley Bay” brzo su došli i počeli da razrađuju plan kako da je izvuku i vrate nazad u vodu.

– Ono što smo prvo primijetili je da se koža ovog kita jako sasušila, pa smo zato donijeli mnogo deka i čaršafa koje smo potom polivali slanom vodom. Tako smo joj održavali kožu hladnom, a time smo je i smirivali pošto je bila pod velikim stresom – priča jedan od članova tima koji je spasio nasukanog kita.

Ženka kita je sve vrijeme ispuštala zvuke jaukanja, ali je bila vrlo mirna. Oko tri popodne nivo vode je počeo da se podiže i da dolazi do nje. Oko 45 minuta kasnije, shvatila je da može da se izvuče i zapliva nazad u vodu.

– Bila je vrlo strpljiva i smirena. Timskim radom smo uspjeli da joj pomognemo, a po njenoj reakciji vidjelo se da je to i sama shvatila – pričaju iz ove organizacije.

Kada je konačno otplivala nazad u dubinu, volonteri su je ispratili aplauzom i radosnim uzvicima. (blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,