Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Vlasti u ovom gradu upozorile vlasnike zlatnih ribica: Ne puštajte ih u divljinu, postanu ogromne i stvaraju problem

Preuzmite sliku

Grad u američkoj saveznoj državi Minnesota pozvao je stanovnike da ne puštaju svoje neželjene kućne ribe u divljinu nakon što su u jezeru pronašli ogromne zlatne ribice.

Ribe koje se obično drže kao kućni ljubimci mogu narasti daleko veće u divljini i prouzrokovati velike poremećaje u ekosistemima, prenosi index.hr.

Grad Burnsville podijelio je fotografije na kojima se vidi nekoliko ogromnih zlatnih ribica ulovljenih tokom istraživanja jezera Keller.

“Molim vas, ne puštajte svoje zlatne ribice u ribnjake i jezera. One narastu veće nego što mislite i doprinose lošoj kvaliteti vode uništavanjem tla i čupanjem biljaka”, naveo je grad na Twitteru.

U Minnesoti je puštanje zlatnih ribica u javne vode nezakonito. Zlatna ribica koja se drži u kućnom akvariju obično naraste na oko pet centimetara dužine. No, ako se nađu u javnim vodama, ove ribice mogu narasti daleko veće i teško ih je ukloniti – brzo se razmnožavaju i dominiraju domaćim vrstama. U svom upozorenju grad Burnsville savjetovao je vlasnicima kućnih ljubimaca da “razmotre druge mogućnosti pronalaska novog doma za svoje ribice”.

  • Službenici koji se brinu o divljim životinjama suočili su se sa sličnim problemom u obližnjem okrugu Carver, gdje je iz potoka u oktobru prošle godine uklonjeno 50 hiljada zlatnih ribica. Uklanjanje je bilo dio trogodišnjeg plana za proučavanje i upravljanje vrstama, što je stvaralo probleme diljem SAD-a.

    Ali SAD nisu jedina zemlja koja se bori s problemom zlatnih ribica u divljini. 2017. godine gradsko vijeće Münchena u Njemačkoj reklo je da su jata zlatnih ribica izgladnjivala sve rivale u lokalnim ribnjacima i jezerima.

    Problem se toliko pogoršao, vijeće je zaprijetilo novčanom kaznom svima koji budu uhvaćeni u puštanju svojih ljubimca u javne vode. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,