Petak, 3. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

532

OPORAVLJENI

20

UMRLI

16
Preuzmite sliku

Upečatljiva i posebna: Tira je prva tačkasta zebra rezervata u Keniji

Zebre su poznate po svojim upečatljivim prugama, ali ne i Tira – mladunče zebre koje se izdvaja upečatljivim tufnama.

Tira vjerovatno ima pseudomelanizam, rijetko stanje koje je u divljini primijećeno samo nekoliko puta, prenosi nationalgeographic.rs.

Dok je tražio nosoroge u rezervatu savane, fotograf Frank Liu ugledao je ždrijebe zebre. Nakon što ga je isprva zbunila šara koju do tada nikada prije nije video, ubrzo je shvatio da je u pitanju zebra koja je dobila ime Tira.

  • Tipičan uzorak zebre rezultat je pigmentnih ćelija zvanih melanociti, koji su odgovorni za osnovni, crni pokrivač, i melanina koji životinji daje bijele pruge. (Dakle, ako ste se ikada pitali da li su zebre crne sa bijelim prugama ili bijele sa crnim prugama, taćan odgovor je pod a). Kod Tire i drugih zebri sa pseudomelanizmom melanociti su potpuno izraženi, ali genetska mutacija uzrokuje da se melanin pojavljuje u tačkama, a ne u prugama.

  • Iako rijetko, ovo nije prvi put da se zebra sa pseudomelanizmom vidi i dokumentuje u prirodi. Slične zebre takođe su primijećene u Okavango riječnoj delti, ali fotograf Liu vjeruje da je ovo vrlo vjerovatno prvi put da se nađe u rezervatu Masai Mara u Keniji. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,