Nedjelja, 25. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Uginuo posljednji sumatranski nosorog, a s njim i šansa za očuvanje vrste

Prije dva dana je u istočnoj Maleziji uginuo posljednji mužjak sumatranskog nosoroga, Tam. U rezervatu u kojem je živio se nalazi još jedna ženka s kojom se trebao pariti, no sada je šansa za preživljavanje ove vrste nestala.

Organizacija Borneo Rhino Alliance se bavi očuvanjem ove vrste i iako su i mužjak i ženka bili pod stručnim nadzorom, Tam, nažalost, nije preživio. Što se tiče parenja, pokušali su i umjetnom oplodnjom, no, nažalost, nisu uspjeli, piše index.hr.

Pretpostavka je da je u prirodnim staništima u Indoneziji i južnom Tajlandu ostalo još svega 80 jedinki nosoroga. Problemu očuvanje vrste pridonose i krivolovci te gubitak staništa.

2013. godine je proglašen izumrlim crni nosorog iz zapadne Afrike, a prošle godine je uginuo i posljednji mužjak bijelog nosoroga.

Tragična i tužna vijest je slomila srca ljubiteljima životinja. Tamu su otkazali organi i nije mu bilo spasa. Inače sumatranski nosorozi su najmanja vrsta nosoroga na svijetu te stručnjaci iz ove organizacije vjeruju da je Tamovom smrću ova vrsta “praktički izumrla”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,