Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Uginuo najuspješniji pacov na svijetu: Bio je odlikovan zlatnim odličjem za hrabrost

Preuzmite sliku

Popularno

Pacov koji je godinama detektovao eksplozive na poljima Kambodže, uginuo je u devetoj godini.

Pacov Magawa je svijetu postao poznat nakon što je 2020. godine dobio zlatno odličje za hrabrost. Pacov koji je godinama detektovao eksplozive na poljima Kambodže, uginuo je u devetoj godini.

Tokom uspješne “karijere” koja je trajala je pet godina, Magawa je pomoću njuha pronašao više od 100 mina i drugih eksplozivnih naprava u Kambodži.

 • Riječ je o najuspješnijem pacovu koji je, za pronalazak mina, uvježbavan od strane belgijske humanitarne organizacije Apopo.

  Magawa je 2020. godine dobio zlatno odličje za hrabrost, a penzionisan je u junu 2021.

  Pacov je gajen u Tanzaniji, a prije nego što je poslat u Kambodžu, prošao je obuku u trajanju od godinu dana.

  Magawa pripada vrsti afričkog džinovskog torbastog pacova koji je inače bio u dobrom zdravstvenom stanju, ali je prošlog vikenda počeo više da spava i manje da jede.

 • Prema nekim procjenama u Kambodži ima oko šest miliona mina. “Mangawin doprinos je u tome što je zajednici u Kambodži omogućio da ljudi žive, rade, da se djeca igraju bez straha da nagaziti na minu”, oglasili su se se iz organizavije Apopo.

  Magawa je od ekspoloziva očistio više od 141.000 kvadratnih metara zemljišta, prenosi RTS.

  Bio je težak 1,2 kg i dug 70 centimetara, ali ipak dovoljno mali i lagan da ne aktivira mine kada je prelazio preko njih. Za pretraživanje terena veličine teniskog terena mu je bilo potrebno svega pola sata, dok čovjeku s detektorom metala za taj posao treba i četiri dana. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,