Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

U vode Hong Konga vratili se ugroženi delfini

Preuzmite sliku

Broj indopacifičkih grbavih delfina porastao je u vodama Hong Konga kao rezultat smanjene gustoće trajektnog prometovanja zbog pandemije koronavirusa, što je ovoj ugroženoj vrsti sisavaca omogućilo oporavak, kažu naučnici.

Naučnica Lindsay Porter sa Univerziteta St. Andrews rekla je da se ova vrsta sisavaca, poznata i po nazivu kineski bijeli delfin i ružičasti delfin, postupno vraća u područje delte rijeke Pearl koje su obično izbjegavali zbog brojnih trajekata koji povezuju Hong Kong i Makao.

U spomenutom je području broj delfina od marta, kada je obustavljen trajektni saobraćaj, porastao i do 30 posto, što je naučnicima omogućilo rijetku priliku da prouče na koji način podvodna buka utiče na njihovo ponašanje, rekla je Porter.

“Ovo područje, koje je ranije bilo jedno od najprometnijih vodenih putova Hong Konga, sada je vrlo mirno”, rekla je naučnica, koja već trideset godina proučava delfine iz područja oko Hong Konga.

Iz malog gumenog čamca Porter i članovi njenog tima spuštaju mikrofone u more i dronovima prate kretanje delfina.

Njihovo istraživanje ukazuje na to da su se delfini prilagodili mirnom okruženju brže nego što su naučnici očekivali, a njihova će se populacija vjerovatno dodatno oporaviti čim se uklone slični izvori stresa, smatra Porter.

Vjeruje da u području cijeloga ušća rijeke Pearl trenutno obitava oko 2.000 indopacifičkih grbavih dupina, prenosi N1.

Istraživanje vlasti Hong Konga iz 2019. pokazalo je da je u vode oko azijskoga finansijskog središta tada uplovilo samo oko 52 delfina, no Porter vjeruje da je stvarni broj možda ipak nešto veći.

“Ponekad mi se čini da zapravo proučavamo polagano propadanje ove populacije sisavaca, što nama naučnicima teško pada. No čak i ako ne uspijemo spriječiti smanjenje broja ove vrste delfina, naše će istraživanje možda pomoći opstanku drugih vrsta delfina u nekim drugim dijelovima okeana”, rekla je.

Vlasti Hong Konga koje vode računa o očuvanju delfina, planiraju otvoriti više morskih parkova u kojima bi brodski saobraćaj bio ograničen, ali ne i potpuno zabranjen. U trima od navedenih područja delfini rado borave.

Članovi grupe WWF Hong Kong i Porter smatraju da su takve mjere sasvim neadekvatne jer delfinima i dalje prijeti opasnost od sudara s trajektima dok plivaju zaštićenim područjima. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje