Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

U pakovanju salate pronašao žapca: Nazvao ga Tony i nastavio brinuti o njemu…

Preuzmite sliku

Raspitao se i što je sve potrebno malom vodozemcu pa je Tonyju napravio improvizovani terarij i nahranio ga crvima. 

Twitter profil Amerikanca iz Tulse Simona Curtisa (35) postao je viralan nakon što je objavio da je u pakovanju zelene salate iz lokalnog supermarketa pronašao – živog žapca.

Iako je, kaže, razmišljao da ga pusti na slobodu, 35-godišnjak je zaključio da je za životinjicu trenutno vani ipak prehladno i da vjerovatno ne bi preživio. Dao mu je ime Tony i obratio se svojim Twitter pratiteljima ne bi li dobio neki vrijedan savjet kako se brinuti o malom vodozemcu, prenosi Večernji list.

Curtis je na Twitteru dokumentovao vrijeme s Tonyjem; od 20. decembra kad je otvorio pakovanje salate koje je kupio par dana prije.

Brzo je, kaže, naučio i šta sve treba žapcu, pa mu je napravio i improvizovani terarij, nahranio ga crvima i savjetovao se s nekoliko većih poznavatelja vodozemaca.

– Čuo sam se s nekoliko biologa i sa stručnjakom za žabe National Geographica koji me i nagovorio da ga zadržim, da ne bi drugim žabama prenio neke nove bolesti – ispričao je za Insider, a Tonyju je omogućio i mjesto za kupanje; u poklopcu staklene posude.

Ako odluči zadržati žabu neki su mu spomenuti biolozi ponudili i kupovinu pravog terarija, no Curtis im je poručio da Tony sad ima dom, a po potrebi mu ga može i sam nadograditi, pa neka radije nešto sitno uplate lokalnoj organizaciji koja brine za očuvanje tamošnjih vrsta.

– Ako ga zadržim napraviti ću mu prikladan terarij, dovoljno visok za žabu, s više prostora za penjanje i skrivanje, kontrolom temperature i vlage i svim ostalim što mu treba da dugo živi i bude sretan – rekao je, a onima koji su se zgražali na činjenicu da u salati nađeš živu životinju poručuje da je to ‘najbolji znak da je salata zaista zdrava i bez otrovnih pesticida’.

A nedavno je, kaže, pronašao i svoju fotografiju iz djetinjstva kada je bolovao od leukemije; na njoj Curtis leži na bolničkom krevetu, a u ruci drži – plišanu žabu.

– Taj mi je malac u to vrijeme bio najbolji prijatelj koji je svako liječenje provodio uz mene u bolnici – rekao je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,