Subota, 14. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Kini rođena najmanja panda na svijetu

Prema Istraživačkoj bazi uzgoja džinovskih panda u gradu Čengduu, rođeno je najlakše mladunče pande na svijetu, težine prosječnog kokošjeg jajeta.

U kineskoj provinciji Sičuan, u gradu Čengdu rođena je najmanja panda – teška kao kokošje jaje, veličine 2/3 njene sestre bliznakinje, prenosi nationalgeographic.rs.

Iz Istraživačkog centra za uzgoj džinovskih pandi kažu da je osmogodišnja ženka pande, Čengda, rodila prvo mladunče teško 171,9 grama, a zatim znatno manje mladunče teško svega 42,8 grama, i po drugi put postala majka.

“Samim tim što je preživjela, ovako mala panda rođena u vještačkom okruženju, predstavlja čudo” objasnio je šef centra gdje je panda rođena, Zang Znihe, za China.org.cn.

Ova minijaturna panda lakša je od prethodne najmanje pande na svijetu, koja je rođena u okviru istog centra u augustu 2006. godine. Muška panda Vuji, na rođenju je težila 51 gram (na osnovu čega je i dobila ime Vuji, koje je u prevodu broj 51), odrasla je zahvaljujući mlijeku dvije odrasle pande i danas teži oko 132 kilograma.

U bazi za pande grada Čengdu, angažovan je dovoljno veliki broj stručnjaka zaduženih za njegu novorođenih pandi, tako da svako mladunče ima bolničara koji se za njega brine.

Iako je stanje najmanje pande stabilno, pažnja eksperata i veterinara koji rade u okviru baze za pande usmjerena je na to da uspješno odgoji još jedno čudo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,