Nedjelja, 25. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tužna sudbina jedinstvene vrste sisavca: Australski čudnovati kljunaš je zbog ljudi na ivici izumiranja

Preuzmite sliku

Popularno

Australski čudnovati kljunaš na ivici je izumiranja, pokazalo je itraživanje naučnika sa Univerziteta Novi Južni Wales, piše Biological Conservation.

Čudnovati kljunaš ili platipus jedinstvena je vrsta sisavca jer, za razliku od ostalih na svijet ne donosi žive mlade, već polaže jaja. S obzirom na to da hranu nalazi prvenstveno u vodi, platipus mora biti dobro prilagođen velikim promjenama temperatura tokom godišnjih doba, prenosi Tuzlanski.ba.

 • Zajedno s još četiri vrste ježaka (Tachiglossidae) čini jedinu živuću vrstu podrazreda prasisavaca te je endemska vrsta karakteristična za istočnu Australiju i Tasmaniju, a u južnoj Australiji, gdje je ovaj sisavac ranije živio, sada je “praktični istrijebljen”, rekao je glavni autor istraživanja, profesor Gilad Bino. 

 • Njegov kolega i suautor istraživanja, profesor Richard Kingsford kaže da je suša bila ključan razlog pada populacije čudnovatih kljunaša u Australiji, s obzirom na to da su presušile rijeke, njihovo prirodno stanište.

  Autori istraživanja ističu da je gubitak staništa uzrokovan prvenstveno ljudskim djelovanjem, izgradnjom brana i čišćenjem zemljišta te klimatskim promjenama.

  – Do ivice istrebljenja čudnovatog kljunaša su, među ostalim dovele rijeke pune pepela i nedostatak kisika u područjima u kojima ovi sisavci žive – kazao je Bino, dodajući da se što prije moraju poduzeti mjere kako bi se spriječio nestanak ove endemske životinjske vrste.

  Istraživanjem se predviđa da će, ovisno o tome kakva će suša nastupiti u narednih stotinu godina, ovaj sisavac izumrijeti u oko 40 posto područja istočne Australije u kojima trenutno živi.

  Dugotrajna suša, rekordno visoke temperature i razorni požari u Australiji su rezultirali ekološkom katastrofom koja prijeti još nekim životinjskim vrstama. Među njima su koale i kratkorepi valabiji.

  Posljednjih mjeseci naučnici, spasioci i grupe za zaštitu životinja upućuju pozive međunarodnoj zajednici da se angažuju na pomoći životinjama koje ugibaju zbog posljedica suše i katastrofalnih požara koji su zahvatili Australiju.

 • zivotinje
 • Međunarodno udruženje za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (IUCN) čudnovate je kljunaše svrstala u kategoriju “gotovo ugroženih”, što znači da je riječ o vrstama kojima trenutno ne prijeti izumiranje, ali bi u bliskoj budućnosti mogle postati ugrožene.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje