Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tri vrste morskih pasa svijetle u mraku: Naučnicima je ta sposobnost još uvijek nejasna

Preuzmite sliku

Popularno

Iako razlog bioluminiscencije morskih pasa tek treba utvrditi, studija sugeriše da svjetlo pomaže morskim bićima da se sakriju od grabežljivaca ili drugih prijetnji ispod njih

Sjaj je karakterističan za mnoge dubokomorske životinje, ali u slučaju morskih pasa njegova je funkcija ostala nejasna. Ne koristi ga morski pas da bi namamio plijen i ne doprinosi njegovom prerušavanju. Naprotiv, može privući pažnju većeg grabljivice na morskog psa.

Utvrđeno je da tri vrste morskih pasa, pas mrkalj, Etmopterus Lucifer i Etmopterus granulosus svijetle u mraku plivajući u dubokim vodama uz obale Novog Zelanda, piše Frontiers.

Iako ovakva svijetleća bića nisu neuobičajena pojava, ovaj fenomen nije do sada viđen kod ove tri vrste, prenosi 24sata.hr.

Ove vrste već su poznate morskim biolozima, ali nikada nisu bile poznate kao svijetleći kičmenjaci.

Do otkrića njihovog svijetlog donjeg stomaka došlo je tokom studije Chatham Rise, područja oceanskog dna na istoku Novog Zelanda, u januaru prošle godine.

 • Prema studiji Univerziteta Catholique de Louvain u Belgiji i Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu, bioluminiscencija se postiže zahvaljujući hiljadama fotofora (ćelija koje proizvode svjetlost) smještenih unutar kože morskih pasa.

  Nalazi su sada potvrdili da je pas mrkalj, koji se u studiji naziva ‘gigantskim svjetlećim morskim psom’, najveći poznati svjetleći kičmenjak. Prema istraživačima, mrkalj može narasti do 180 cm. Iako se može vidjeti širom svijeta na dubinama od 50 do 1800 metara, obično se nalazi ispod 300 m.

  Sve tri vrste pronađene su u mezopelagiju, poznatom i kao ‘zona sumraka’ oceana jer to područje ne vidi sunca zbog dubine od 200 do 1000 metara.

 • Iako razlog bioluminiscencije morskih pasa tek treba utvrditi, studija sugeriše da svjetlo pomaže morskim bićima da se sakriju od grabežljivaca ili drugih prijetnji ispod njih. Ali to isto može poslužiti i za maskiranje dok se približavaju svom plijenu, piše Mirror.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,