Četvrtak, 24. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tigrica u zoološkom vrtu u New Yorku pozitivna na COVID-19

Preuzmite sliku

Ženka tigra u zoološkom vrtu Bronx, u New Yorku, pozitivna je na testu na novi tip koronavirusa, a vjeruje se da je ovo prva zaraza životinje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Organizacije za zaštitu života u divljini upućenom u nedjelju navodi se kako je Nadia, 4-godišnja ženka malajskog tigra, pozitivna na COVID-19.

‘Kod nje, njene sestre Azul, dva amurska tigra i tri afrička lava primijećen je suh kašalj, a očekuje se da će se svi oporaviti’, navodi se u saopćenju.

Dodaje se i kako vjeruju da je životinje zarazila osoba koja se brinula o njima, a koja je bila asimptomačno zaražena ili prije nego što je pokazala simptome.

Rezultate testa potvrdio je i Nacionalni laboratorij za veterinarske usluge pri Ministarstvu poljoprivrede SAD-a smješten u Amesu, u Iowi.

”Nema dokaza da životinje igraju ulogu u transmisiji COVID-19 na čovjeka, osim slučaja na tržnici Wuhan i nema doklaza da je ijednu osobu u SAD-u COVID-om 19 zarazila životinja, uključujući ljubimce, pse i mačke”, navodi se u saopćenju.

Novi tip koronavirusa izbio je u kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019, a od tada se proširio na 181 zemlju i regiju.

Podaci Univerziteta “Johns Hopkins” pokazuju kako je novim tipom koronavirusa u svijetu zaraženo više od 1,2 miliona ljudi, a potvrđeno je 69.100 smrtnih slučajeva. Oko 260.000 ljudi je ozdravilo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,