Srijeda, 10. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tigar od 14 godina uginuo nakon zaraze covidom u zoološkom vrtu

Preuzmite sliku

Tigar Jupiter star 14 godina uginuo je zbog zdravstvenih komplikacija uzrokovanih covidom nakon što se zarazio u zoološkom vrhu u Ohiju, saopćili su dužnosnici. 

Amurski tigar uginuo je nakon što su službenici zoološkog vrta Columbus potvrdili da je dobio upalu pluća uzrokovanu covidom, prenosi ABC. 

“U srijedu, 22. juna Jupiterov njegovateljski tim prijavio je da se tigar ne osjeća dobro. Nije bio zainteresiran za hranu, nerado je stajao, nije se kretao i nije doživljavao čuvare. Kada se to nastavilo sljedeći dan, Jupiter je otišao na pregled i liječenje. Prvi pregledi pokazali su da ima infekciju pa je započelo liječenje. Nažalost, Jupiterovo stanje nije se poboljšalo te je nastavio s odbijanjem hrane i kretanjem. Idućeg dana išao je na još pretraga. Uginuo je u nedjelju i prva je životinja u zoološkom vrtu Columbus koja je podlegla covidu-19”, napisali su iz zoološkog vrta na društvenim mrežama.

“Bio je impresivan tigar”

Zoološki vrt Columbus zahtijeva od osoblja koje radi s mačkama, majmunima i vidrama da nose maske kad god se nađu na nekoliko metara udaljenosti od životinja. 

“Jupiterov njegovateljski tim sjeća ga se kao impresivnog tigra koji je volio ribu, spavao u špilji staništa, igrao se kartonskim kutijama… Sjećaju se i kako su kroz treninge s Jupiterom izgradili povjerenje, kao i njegovog prijateljskog odnosa s tigricama Natashom i Marom”, napisali su iz zoološkog vrta.

Jupiter je rođen 9. jula 2007. u Moskovskom zoološkom vrtu u Rusiji, ali je u martu 2015. završio u zoološkom vrtu Columbus. Jupiter je iza sebe ostavio nasljeđe i tokom života dobio devet mladunaca. Šest mladunaca rođeno je u zoološkom vrtu Columbus.

Dužnosnici kažu da je Jupiter pridonio budućnosti svoje ugrožene vrste.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,