Utorak, 18. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stvari koje vlasnici često rade psima, a oni to nimalo ne vole

Preuzmite sliku

Vlasnici pasa rijetko žele nervirati svoje ljubimce. No, nažalost, mnogi vlasnici u neznanju izlažu svoje pse gotovo svakodnevno stvarima koje životinje ne vole, piše njemačka novinska agencija dpa.

Primjerice, ne biste uvijek trebali smatrati dobrim znakom što pas zatvara oči kad ga tapšate po glavi. To nije znak da uživa u trenutku – nego vjerovatno zatvara oči kako bi se zaštitio.

U većini slučajeva vaš će pas takve vrste iritacije ”prešutjeti” ili će pokušati poslati diskretne signale nevoljkosti govorom tijela.

Na nesreću, mnogi od nas to ne uoče. No stručnjaci za dobrobit životinja žele da vlasnici obrate pažnju na takve znakove mogućeg stresa.

1. Puhanje u nos ili uši psa 

Vlasnicima pasa nekad se čini zabavno puhati u njušku psa kako bi vidjeli ”simpatične” izraze. No našim je četveronožnim prijateljima to sve prije nego zabavno. Osjećaju se nelagodno zbog tog čudnog ponašanja i počet će se povlačiti i izbjegavati vašu blizinu, prenosi index.hr.

2. Gledanje netremice

To je za psa prijeteće ponašanje koje doživljava kao pokušaj nametanja dominacije. Bolje je izbjegavati gledanje u oči.

3. Zagrljaji 

To se može činiti kao izraz ljubavi, no u praksi to za psa znači ograničavanje slobode kretanja. Često će zijevati, polizati njušku ili potisnuti uši unatrag kako bi pokazali da su pod stresom kad ih držite u stisku.

4. Iznimke u ponašanju

Kao životinja čopora pas cijeni jasna pravila i ne razumije iznimke. Primjerice, ako im nikad ne dozvoljavate na kauč, ali to učinite kad ste bolesni – zbunjujete ih. Dosljednost je važna.

5. Šetnja istim putem

To će psu postati dosadno, posebno ako ne smije zastati i njuškati okolo. Mnogo je bolje istraživati nove staze za šetnje i uključiti male igre kojima uče poslušnost i vještine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,