Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta znači kada pas često stavlja šapicu na vas?

Preuzmite sliku

Trenerica pasa iz SAD-a, Colby Lehew, kaže kako je jedino ponašanje pasa koje stručnjake i veterinare intrigira ono kada pas stavi šapicu na vlasnika, prenosi Reader's Digest.

Jasno je, naravno, da je to njihov način komuniciranja, odnosno znak da žele pokrenuti komunikaciju. U ljudskom svijetu to bi bilo nešto poput blagog kašlja kojim želite dati do znanja sagovornicima da imate nešto za reći, objasnila je Lehew.

Najčešći oblik komuniciranja kod pasa je lajanje i tada nam je većinom jasno šta žele poručiti, ali šta zapravo znači dodirivanje šapom? Odgovor je dala veterinarka Sarah Wooten.

“Ima puno pasa koji komuniciraju šapama, a razlog je vrlo jednostavan – mi smo ih to naučili. Kada pas vlasniku pruži šapu, većina će vjerovatno pozitivno reagovati, a nerijetko i ponuditi nagradu. Tako ih potičemo da to čine opet.”

Tim potezom oni pokazuju zadovoljstvo, pogotovo ako to naprave dok ih već mazite – u prijevodu, žele vam reći da dobro to radite i da nastavite dalje. Često će to napraviti i ako ste prestali s maženjem kako bi vam rekli da napravite to opet, prenosi Večernji list.

Osim što time pokazuju što oni sami žele, ako vide da je vlasnik neraspoložen, psi dodirom šapom žele dati do znanja da će sve biti uredu. Wooten kaže: “To je kao da vam žele reći da razumiju kroz što prolazite i da će sve biti dobro na kraju. Tako pokazuju ljubav.” Jednako tako će vam dodirom reći i da oni nisu dobro. “Po govoru tijela psa znat ćete je li vam daje sretnu šapu ili manje sretnu kojom pokazuje da se ne osjeća dobro. Tada ne želi nagradu u obliku keksića već traži utjehu”, kaže veterinarka Sara Ocha.

Veterinari kažu i da ćete vi sami vjerovatno prepoznati koji od navedenih razloga dodira odgovara situaciji. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,