Ponedjeljak, 5. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta se zapravo događa kada muha sleti na vašu hranu?

Preuzmite sliku

Popularno

Postoje različite stvari koje možete učiniti kada vidite muhu koja odmara na vašoj hrani, piše Bright Side.

Recimo, odmah možete baciti svoj ukusni ručak. Ali postoje neki od nas koji će nastaviti jesti kao da se ništa nije dogodilo, jer “to je samo muha.” Pa, te bube zapravo mogu donijeti neke probleme na vaš tanjir, i bolje je znati o njima nego ostati u neznanju, prenosi Tuzlanski.ba.

Da biste lakše razumjeli sve što se događa nakon što muha dodirne vašu hranu, obavljeno je istraživanje.

1. One mogu povraćati na vašu hranu

Evo šta trebate znati: domaće životinje jedu usisavajući tekućinu kroz svoja cjevasta usta. Oblik njihovih usta je razlog zašto svaki obrok moraju pretvoriti u tekućinu. Da bi to učinili, oni vašu hranu nabadaju sopstvenom pljuvačkom, koja može sadržavati sve što su jeli prije (na primjer, trulo meso ili izmet).

 • 2. One mogu položiti jaja na vaš obrok

  Oni ukusni ostaci koje ste spremili za kasnije mogu se pretvoriti u savršeno gnijezdo za jaja. I nakon nekog vremena, oni će prerasti u male bebe kućne muhe (maggove ili larve) koji vas stvarno mogu otrovati bakterijama. Zato zapamtite da pokrivate hranu ako ćete je ostaviti na neko vrijeme.

  3. Njihove noge i krila mogu vašu hranu pretvoriti u gnijezdo bakterija

  Već znamo da su ove bube u unutrašnjosti pune bakterija. Ali jeste li znali da se najveći broj mikroba može pronaći na spoljnoj strani njihovog tijela? To znači da sve što dodirne, može biti i ozbiljno zaraženo.

 • 4. Mogu prenijeti preko 60 bolesti

  Kućne muhe mogu prenijeti najmanje 65 različitih bolesti na ljude samo puzeći kroz smeće i hranu. To uključuje dizenteriju, proliv, koleru, pa čak i lepre. I ne samo ljude, muhe mogu zaraziti i druge životinje, poput kokoši ili svinja. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,